'Voor ons zijn het feesten in mineur'

De kerstkalkoen smaakte dit jaar maar bitter voor heel wat gezinnen die in Meise langs de A12 wonen. Nu het almaar duidelijker is dat De Lijn en de Vlaamse regering voor de sneltram een tracé langs de westkant van de A12 verkiezen liggen zij in de vuurlijn om onteigend te worden.

Al weten ze dat nog niet officieel. ‘En dat knaagt enorm die onzekerheid. Wij willen kunnen verdergaan met ons leven. Voor ons is dit dan ook een Kerst in mineur’, klinkt het.

De beelden van Jef Van Droogenbroeck (69) die een paar weken terug tijdens de Scheldecross dermate op de zenuwen van veldrijder Sven Nys werkte dat die zijn bordje met opschrift tegen de sneltram wegduwde, staan nog vers in het geheugen.

Nys toonde zich daarna wel heel begripvol voor de aangeslagen Jef maar de problematiek is daarmee verre van de baan. En Jef staat niet alleen met zijn zorgen.

Tien woningen bedreigd

In totaal worden een tiental woningen bedreigd. ‘Nog altijd hebben wij niks op papier gezien en worden wij overal met een kluitje in het riet gestuurd’, leggen de bewoners uit.

‘De Lijn wil niet weten van de oostkant van de A12 terwijl daar maar 2 onteigeningen nodig zijn. Hier aan de westkant zullen tientallen mensen in hun tuin of voor hun deur te maken krijgen met de tram, zelfs al worden ze niet volledig onteigend.’

Antidepressiva

De onzekerheid is het zwaarst om dragen. ‘Wat gaan we voor ons huis krijgen, vragen we ons af’, vertelt Jef, die al 38 jaar in de Krokaertstraat woont. ‘Geen som waarmee we 200 meter verder zomaar een huis gaan kunnen kopen in het dure Meise.’

‘De mensen van de Hoogstraat, Wilgenlaan, Van Dievoetlaan, Astridlaan en Krokaertlaan weten allemaal niet meer waar hun hoofd staat. Ze gaan er ’s avonds mee slapen, dromen er ’s nachts over en staan er ’s morgens mee op.’

‘Ik weet dat sommigen zelfs aan de antidepressiva zitten. We willen zo snel mogelijk duidelijkheid. Wij vrezen echter dat men pas over 2,5 jaar aan het hoofdstuk ‘onteigeningen’ gaat beginnen.’

Cyclocross

Het werd alleszins geen prettige Kerst voor de betrokken gezinnen. ‘Ik heb bij wijze van spreken tegen mijn zin een kerstboom gezet’, zegt Ingrid Van Paesschen.

‘Ik heb het eigenlijk enkel voor de kinderen toch gedaan. We hebben heel lang aan ons huis gewerkt en  nu dit… Ik ben onthaalmoeder. Als ik hier wegga, kan ik niet zomaar meteen herbeginnen. Dan verlies ik ook nog eens maandenlang mijn inkomen.’

Jef toont zich intussen wel nog zeer strijdbaar. ‘Je zal mij nog geregeld op de cyclocross zien met mijn bordje. En als het moet ga ik daarna ook naar de Ronde van Vlaanderen, Milaan Sanremo en de Ronde van Italië. Het niet laten rusten is de enige optie die we hebben.’

Sven Nys heeft er in die optiek alvast een aantal grote fans bij in Meise. ‘Mijn bordje stelde uiteindelijk niet veel voor. Als hij het niet had weggeduwd was mijn actie en onze problematiek bijlange zo niet in de aandacht gekomen als nu. Maar sindsdien is er wel iets in beweging gezet.’

‘Ze kunnen alvast achteraf niet meer zeggen dat we ons niet laten horen hebben toen het nog niet allemaal vastlag. Ik wil onze problemen blijvend onder de aandacht brengen. Tot we zekerheid hebben dat we effectief onteigend worden en hoeveel we voor ons huis krijgen. Want nu staat ons leven gewoon stil.’

Klaarheid tegen eind januari

Volgens schepen van Mobiliteit Willy Kerremans (N-VA) zou er eind januari toch enige klaarheid moeten komen.

‘De Lijn komt dan naar ons voor overleg. We gaan klaarheid vragen over het tracé én een lijst met wie onteigend gaat worden. Want de huidige situatie is onmenselijk. We willen de onzekerheid wegnemen en dan individueel met de betrokken inwoners hun dossier bekijken.’ 

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise