Grote muurschildering van 126 m² wordt eerbetoon aan Kermis Opperstraat en Jacky Delcour

Het evenement van het jaar in Liedekerke en de helaas te vroeg overleden bezieler Jacky Delcour worden vereeuwigd op een grote muurschildering op een gevel gelegen aan de kruising van de Opperstraat met de Paardenputstraat.

Nu is het nog een grote, blinde muur van veertien op negen meter, maar tegen begin mei moet op de muur op de hoek van de Opperstraat en de Paardenputstraat in Liedekerke een grote muurschildering staan. Het gemeentebestuur van Liedekerke stelde Treepack aan om hier een mural streetartproject te maken.

“We wilden al langer kunst op muren krijgen, een beetje zoals het streetartproject op de elektriciteitscabine aan het Vijfhoekplein”, vertelt schepen van Cultuur Hans Eylenbosch (Vooruit). En zo sprong een grote, blinde gevel op de hoek van de Opperstraat met de Paardenputstraat in het oog. “Kermis Opperstraat is in Liedekerke het grootste en belangrijkste evenement van het jaar en dat willen we nu vereeuwigen op deze muur. Het is de ideale locatie want hier vindt de kermis jaarlijks ook plaats.”

Naast een ode aan het Liedekerks erfgoed zal de muurschildering ook een eerbetoon worden aan de in 2021 overleden Jacky Delcour. “Jacky heeft heel veel betekend voor onze gemeente en was ook een van de bezielers van Kermis Opperstraat. Dus wilden we hem zeker een plaatsje geven op de muur. Niet op de voorgrond, want Jacky was vooral een stille, harde werker. Maar iedereen kwam hem zeker wel eens tegen met zijn camera”, zegt schepen Eylenbosch.

Aan de hand van foto’s van Kermis Opperstraat heeft Treepack nu twee ontwerpen klaar. “De muurschildering zal heel zichtbaar en heel typerend zijn. Het ontwerp is echt gelinkt aan de kermis, de mensen gaan zeker dingen herkennen. Binnenkort zullen onze inwoners via een stemming kunnen bepalen welk ontwerp het uiteindelijk haalt.”

Nadien gaan de ontwerpers van Treepack aan de slag om het ontwerp op de muur te zetten. Begin mei zou het klaar moeten zijn. “Net op tijd voor de start van het LikART-project op 6 en 7 mei. De nieuwe muurschildering zal deel uitmaken van een wandeling van ongeveer zeven kilometer met onderweg tal van beleefmomenten. In vier zones zullen de wandelaars muziek, poëzie en andere kunstvormen kunnen ontdekken”, maakt Hans Eylenbosch al wat reclame.

Maar ook nadien blijft de muurschildering nog op de muur. De gemeente sloot hiervoor een overeenkomst voor minstens tien jaar met de eigenaars. “Het zal de openbare ruimte hier verfraaien en opfleuren, lokaal erfgoed in de kijker zetten en kunst laagdrempelig maken.” Liedekerke zet 15.000 euro opzij voor de uitvoering.

Topartikels editie Ninove-Dender