Auto’s eerste keer door nieuwe tunnel station Liedekerke (+ foto's)

Vanmiddag reden in Liedekerke de eerste autobestuurders door de nieuwe tunnel die spoorwegbeheerder Infrabel onder de sporen bouwde en samen met Wegen en Verkeer inrichtte.

De openstelling van de tunnel is een  belangrijke mijlpaal in de herinrichting van de stationsomgeving in Liedekerke.

Na de nieuwe rotonde op de kruising van de Affligemsestraat en de stationsstraat (N208) richting de E40, is de nieuwe tunnel de tweede belangrijkste realisatie in dit meerjarenproject.

De tunnel is een stuk breder en langer dan de oude tunnel (17m x 30m). Dat zorgt niet alleen voor een betere doorstroming en een hogere verkeersveiligheid, maar dankzij de nieuwe tunnel met liften en trappen zal het station Liedekerke in de toekomst ook beter bereikbaar zijn voor de reizigers.

Voorlopig blijven de verlengde perrons nog enkel via de bestaande reizigersonderdoorgang bereikbaar totdat de liften en trappen volledig zijn afgewerkt.

Dagelijks nemen zo’n 2.300 pendelaars de trein in het station van Liedekerke en via de vernieuwde tunnel zullen de perrons in de toekomst beter en sneller bereikbaar zijn.

Natuurgebied

Het verlengde van de nieuwe tunnel loopt over de vallei van de Bogijnengracht en het natuurgebeid De Valier. Om die ecologische waarden te beschermen, werd de gewestweg die het station verbindt met het centrum van Liedekerke op verhoogde pijlers aangelegd.

Daardoor krijgt water en natuur maximaal de ruimte. Bovenop dat ecoduct bevinden zich nieuwe bushaltes en zoenzones, dicht bij het station en de perrontoegangen.

De NMBS bouwt aan de kant van Liedekerke centrum vanaf half mei een volledig nieuw stationsgebouw. Hierin komen loketten, een wachtzaal, toiletten en een horecazaak.

Perrons

werkzone station liedekerke mei 2016Infrabel werkt intussen verder aan de vernieuwing van de perrons. Die werken zitten echter behoorlijk achter op het schema. In een eerste fase – timing nog niet bekend – worden de vernieuwde perrons over een lengte van 150 meter, kant Denderleeuw, opengesteld.

Deze worden voorzien  van luifels, liften en trappen met toegang tot de nieuwe tunnel. In een volgende fase zal het tweede gedeelte van de perrons, kant Brussel, worden vernieuwd.

Wegen en Verkeer werkt nu voort aan verschillende nieuwe parkings, een fiets- en wandelbrug over het natuurgebied en de heraanleg van een deel van de Stationsstraat aan de kant van het centrum.

De werken in de Stationsstraat worden vanaf 2 mei aangevat. Tijdens de werken moet het verkeer gedurende drie maanden omrijden via de Affligemsestraat en de Muilenstraat.

Het einde van de volledige herinrichting van de stationsomgeving is voorzien in de loop van 2017.