August is eerste N-VA-liefdesbaby

Het moet een unicum zijn in Vlaanderen: twee gemeenteraadsleden in Liedekerke die samen een baby hebben. August Omer Petrus Frans Daem, zo heet het eerste kindje van Berdien Van Den Abeele (27) en Kasper Daem (32), allebei gemeenteraadslid voor N-VA in Liedekerke.

August, geboren op 9 maart en 3,3 kg wegend, mag je gerust een echte N-VA-liefdesbaby noemen. Berdien en Kasper stonden in oktober 2012 voor de gemeenteraadsverkiezingen dan wel samen op de lijst van de N-VA in Liedekerke, een echt koppel werden ze pas in de verkiezingsnacht van die 14de oktober.

‘Het toeval speelde bij ons echt wel een rol. We leerden elkaar pas kennen op 11 juli van dat jaar in het kader van de verkiezingscampagne. Voordien kenden we elkaar hooguit van ziens’, vertellen ze. ‘De echte vonk was er op 14 oktober, maar iedereen in onze omgeving zag het al wel aankomen.’

August is genoemd naar de overgrootvader van Kasper, August Evenepoel. ‘Hij was tijdens eerste wereldoorlog de oudste Liedekerkenaar die was opgeroepen en de laatste die op het einde als krijgsgevangene terug kwam uit Duitsland’, weet Daem.

(Nog) niet trouwen

Als twee gemeentelijke mandatarissen in het echte leven een koppel gaan vormen, dan heeft dat echter ook wat wettelijke consequenties.

Berdien, advocate, en Kasper, leraar in het Atheneum in Anderlecht, zijn sinds kerstmis ‘feitelijk samenwonend’. Als ze zouden trouwen of wettelijk samenwonen, dan moet een van beiden namelijk zijn of haar mandaat als gemeenteraadslid opgeven. De wet schrijft voor dat van eenzelfde gezin slechts Ă©Ă©n persoon lid kan zijn van de gemeenteraad.

‘We wisten dit van bij het begin, maar we zijn allebei geboeid en gemotiveerd door de politiek, dus we willen allebei blijven.’

‘Hoewel we best ook zouden willen trouwen, is de consequentie dat we dat nog niet doen. Dat zijn nu eenmaal de regels. Later zou een van ons kunnen opteren voor de OCMW-raad, die combinatie kan wel.’

liefdesbaby kasper berdien liedekerke 1