Hof van Beroep beveelt federale regering concentratiebeleid vliegroutes boven Noordrand te staken

Het Hof van Beroep van Brussel bevestigde op 14 april dat de vliegroutes die staatssecretaris Wathelet in de periode 2012-2014 doorvoerde en waarmee een concentratiebeleid werd ingesteld boven de Noordrandgemeenten, wel degelijk dienen te worden gestaakt. Het is de vierde maal dat een rechter dit beveelt. Eerst drie keer de Nederlandstalige Brusselse Rechtbank van Eerste aanleg, nu ook het Hof van Beroep van Brussel. Geen van de vorige stakingsbevelen werden evenwel uitgevoerd. Opvallend: er worden geen dwangsommen opgelegd.

Het Hof van Beroep heeft volgens de Noordrandgemeenten vastgesteld dat de beslissing niet zorgvuldig werd genomen en is van oordeel dat de bestaande vliegroutes ‘hebben geleid tot een spreiding van de geluidslast die een aantasting van de volksgezondheid meebrengt in een mate die betekenisvol zwaarder is dan wat feitelijk mogelijk is’. Het Hof is volgens hen ook van oordeel dat ‘de belangen van de volksgezondheid niet op een correcte wijze en met voldoende gewicht in overweging werden genomen, bestudeerd en werden afgewogen (…). Een dergelijke werkwijze leidt zonder de minste twijfel tot een resultaat dat de volksgezondheid meer belast dan nodíg of tot ongelijke aantastingen van het leefmilieu die niet redelijk verantwoord zijn.’

Het Hof van Beroep beveelt dat de Belgische Staat een nieuwe organisatie van de vliegroutes moet tot stand brengen en geeft de Belgische Staat daarvoor 24 maanden de tijd. “Verrassend én ontgoochelend is wel dat de beslissing niet gepaard gaat met het opleggen van dwangsommen al werd dat wel gevraagd en al wordt dat door de Franstalige Rechtbank van Eerste Aanleg wel gedaan”, klinkt het bij de betrokken burgemeesters.

De motivering is eerder ‘vreemd’, vinden ze. “Een rechterlijk bevel iets te doen of te laten is er doorgaans bij gebaat dat een dwangsom wordt opgelegd om druk te zetten op de naleving ervan”, zegt Vilvoords burgemeester Jo De Ro (Open VLD CD&V). “De door de eerste rechter opgelegde dwangsommen hebben blijkbaar geen effect gehad. Niet alleen de toepasselijke regelgeving, maar ook de rechterlijke beslissing en dwangmiddelen maken blijkbaar weinig indruk. Dat is uiteraard niets anders dan een zeer kwalijke toestand.”

“Met andere woorden; de eerder opgelegde dwangsommen hebben niet geleid tot actie, dus legt de rechter geen dwangsommen meer op”, vervolgt Grimbergs burgemeester Bart Laeremans (Vernieuwing). “Dit is niet doelmatig. Het Hof van Beroep had ook hogere dwangsommen kunnen opleggen, zoals de Franstalige rechtbank van Eerste Aanleg al heeft beslist. Wel stelt het Hof van Beroep voorop dat niets belet dat later wel nog dwangsommen worden opgelegd als het bevel niet wordt uitgevoerd. De Noordrandgemeenten zullen dan ook de verdere evolutie opvolgen en het opleggen van een dwangsom vragen als er geen schot in de zaak komt.”

Het Hof deed haar uitspraak op basis van argumenten en stukken die reeds in 2018-2019 werden neergelegd. “De Noordrandgemeenten rekenen erop dat de Belgische Staat de recente medische en wetenschappelijke inzichten en het advies van de Hoge Gezondheidsraad, dat adviseerde om maatregelen te nemen om de frequentie van overvluchten zo laag mogelijk te houden, ter harte neemt.”

0 0 stemmen
Artikel waardering

Reageren op dit artikel

Online reageren kan enkel op artikels van de laatste veertien dagen via onderstaand vakje. Reacties worden gemodereerd.
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Populair in editie Grimbergen-Meise

0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x