De gemeente Grimbergen versterkt in 2025 de voor- en naschoolse opvang. Jaarlijks kent de gemeente aan diverse initiatieven een subsidie toe van 98.000 euro voor zogenaamd ‘flankerend onderwijs’, om zowel leerlingen als basisscholen extra ondersteuning te bieden.
Tien jaar geleden werd in Grimbergen de gemeentelijke adviesraad ‘flankerend onderwijsbeleid’ opgericht. “De raad, met vertegenwoordigers van alle basisscholen, denkt mee na over specifieke uitdagingen binnen het actuele onderwijssysteem”, zegt burgemeester Bart Laeremans (Vernieuwing).
“Voorbeelden zijn kleuterparticipatie, gelijke onderwijskansen, probleemgedrag op school, spijbelen, taalstimulering Nederlands, betrokkenheid van ouders en de buurt, doorstroming en oriëntering en de kwaliteitsverbetering van de voor- en naschoolse opvang.”
“Op basis van een vastgelegd reglement kunnen alle Grimbergse basisscholen een individueel dossier indienen en zo in aanmerking komen voor de subsidie ‘flankerend onderwijsbeleid’. Dit jaar viel de keuze van de adviesraad op verschillende projecten die bijdragen aan een versterking van de voor- en naschoolse opvang in ons lokale onderwijsaanbod.”
“Zo wordt er extra huiswerkbegeleiding voorzien voor leerlingen die thuis minder ondersteuning kunnen krijgen. Het activiteitenaanbod op woensdagnamiddag wordt uitgebreid, waarbij kinderen kunnen deelnemen aan sportieve, creatieve en leerzame activiteiten. Daarnaast wordt materiaal voor taalstimulering aangekocht. Daarmee kunnen kinderen spelenderwijs hun taalvaardigheid verbeteren.”
“Projecten zoals het inrichten van de buitenspeelplaats met extra spelmateriaal, hebben diverse positieve gevolgen voor het ontwikkelen van de sociale vaardigheden bij kinderen én ze zorgen voor extra taalstimulering”, vult schepen van Onderwijs Karlijne Van Bree (Vernieuwing) aan.
“Daarom bieden we graag kansen om onze Grimbergse basisscholen, hun leerlingen en hun kinderbegeleiders financieel te helpen en te ondersteunen. Ook de gemeentelijke subsidie Brede School en de Vlaamse subsidie in het kader van BOA (Buitenschoolse Opvang en Activiteiten) delen dezelfde doelstelling. Een stevige educatieve basis leggen in het lager onderwijs is cruciaal om de verdere doorstroming naar het middelbaar vlot te laten verlopen.”