Grimbergen, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Meise, Steenokkerzeel en Zemst richtten samen het Vlaamse Woonanker op. Deze nieuwe woonmaatschappij zal de komende jaren zo’n 1.750 wooneenheden beheren. De nieuwe samenwerking biedt de gemeenten de mogelijkheid om een performant beleid te voeren voor sociale huisvesting.
De Vlaamse overheid besliste om de sector van de sociale huisvestingsmaatschappijen grondig te hervormen, zodat het sociaal woonbeleid transparanter, democratischer en doeltreffender wordt. Zo kan op het grondgebied van een gemeente voortaan niet meer dan één woonmaatschappij actief zijn.
“Voor de regio Halle-Vilvoorde houdt dit een grondige hertekening in, waarbij de Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting, Providentia, Woonpunt Zennevallei en Woontrots betrokken zijn”, zegt voorzitter Bart Laeremans van de nieuwe woonmaatschappij Het Vlaamse Woonanker.
“De naam bevat drie accenten. Ten eerste willen we een veilige en stabiele woonomgeving creëren voor onze bewoners. Dat is essentieel voor een goede integratie en verankering in de maatschappij, vandaar ook het woord ‘anker’ als tweede accent. Tot slot vinden we de nadruk op het Vlaamse karakter van onze streek belangrijk, vooral omdat we in de noordrand een aanzienlijke toestroom uit Brussel ervaren.”
“Voor de integratie in de buurt, de contacten met de overheid en het onderwijs van de kinderen, is het cruciaal dat al onze bewoners de Nederlandse taal beheersen. We bouwen voort op de historiek van Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting.”
“Al meer dan een eeuw bieden wij mensen met een bescheiden inkomen de mogelijkheid om hier waardig te wonen”, vult ondervoorzitter Guy Tordeur van Het Vlaamse Woonanker aan. “Deze missie blijft centraal staan, ook al verandert de context waarin we werken. Vroeger waren we Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting, die actief was in een groter en meer verspreid geografisch gebied.”
“Door samen een nieuwe woonmaatschappij op te richten, die erkend is door de Vlaamse overheid, willen de zeven betrokken gemeenten een kwalitatief, duurzaam en inclusief woonbeleid garanderen.”
Na overdracht van al het patrimonium, zal de organisatie zo’n 1.750 wooneenheden beheren. “Het is onze ambitie om de capaciteit aan huurwoningen in de toekomst verder op te trekken tot 2.300 eenheden”, zegt directeur Els Du Bois van het Vlaamse Woonanker.
“Alle gemeenten kregen van de Vlaamse overheid namelijk een Bindend Sociaal Objectief opgelegd, een bijkomend aantal sociale woningen dat de komende jaren gerealiseerd moet worden.”
“We zetten daarbij bewust in op kleinere projecten en waar mogelijk kiezen we voor een goede sociale mix. De nadruk ligt immers op integratie en participatie in onze samenleving. Voor onze nieuwe bouwprojecten streven we ook naar een duurzame aanpak, waarbij we kwalitatieve woningen willen realiseren en we oog hebben voor het vlot onderhoud ervan.”
“Huurders die een woning betrekken in het oude werkingsgebied, hoeven zich geen zorgen te maken. Zodra er een wijziging komt in hun specifieke situatie, zullen ze op de hoogte worden gebracht. Ze kunnen ook te allen tijde bij Het Vlaamse Woonanker terecht met hun vragen en opmerkingen.”
Meer info: www.hetvlaamsewoonanker.be