Basisschool Negensprong gaat voor jaarthema rond kunst

“Kleine handen, grote kunst.” Dit is de slogan waarmee de gemeentelijke basisschool De Negensprong uit de Borgt in Grimbergen het schooljaar induikt. Het gepassioneerde leerkrachtenteam koos voor een jaarthema rond kunst.

Elke maand ligt de focus op een ander aspect van de kunst. Dit gaat van dans en muziek over fotografie, schilderkunst en beeldhouwen tot architectuur. “De kinderen zullen de wereld leren kennen van klassiek tot modern, van Beethoven tot Banksy, van Godin tot Mondriaan, van Oasis tot Da Vinci en Horta”, legt leerkracht Bart Bauwens uit. “Elke klas zal in de loop van het schooljaar een museum bezoeken, theatervoorstellingen bijwonen en zelf aan de slag gaan met foto’s, verf, maquettes, klei,… De leerdoelen binnen ‘kunst en cultuur’ van het nieuwe leerplan ‘Leerlokaal’ zullen dit schooljaar allemaal uitgebreid aan bod komen.”

De eerste schooldag zal er heel bijzonder uitzien. “Voor de school voorzien we enkele fotobooths waarbij kinderen de hoofdrol kunnen spelen in ‘De Schreeuw’ van Munch of ‘Girl With Balloon’ van Banksy. Ook kunnen ze zelf eens met een spuitbus aan het werk, dansen ze samen mee in een echt flashmob en zingen ze ‘Ik zag twee beren’ in een kunstig verwerkte versie.”

“We hopen zo de creativiteit bij de kinderen los te wrikken, maar ze ook te laten begrijpen welke maatschappelijke thema’s en boodschappen kunstenaars nu en in het verleden willen brengen. Dit zal ook leiden tot boeiende gesprekken en discussies waarbij de taalvaardigheid van de kinderen sterk gestimuleerd wordt. We zien ons jaarthema ‘kunst’ dus als een uitvalsbasis om vele andere lessen, zowel talig als wiskundig in te kaderen. En misschien ontdekken we wel enkele echte verborgen meesters die we later in New Yorkse of Parijse galerijen kunnen terugvinden”, knipoogt Bauwens.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise