Ludiek kwartetspel moet bewoners wegwijs maken in GAS-reglement

De gemeente Grimbergen telt intussen vijf soorten GAS-boetes. Om de inwoners duidelijk te maken wat wel of niet mag, lanceert de gemeente nu een ludiek kwartetspel over de GAS-boetes. Inmiddels is het aantal GAS-boetes wel gedaald.

Er zijn vijf soorten GAS-boetes die je in Grimbergen kan krijgen: wegens overlast (GAS-1), lichte en zware inbreuken (GAS-2 en -3), stilstaan en parkeren (GAS-4) en beperkte snelheidsovertredingen (GAS-5). De Gemeentelijke Administratieve Sancties omvatten in Grimbergen intussen een behoorlijke lijst aan overtredingen.

Dat beseft ook het gemeentebestuur en daarom ontwikkelde het, in samenwerking met de lokale politie, een informatief kwartetspel. “Wie niet goed meer weet wat nu wel of niet mag, kan in het gemeentehuis of Sociaal Huis terecht voor ons kwartetspel”, zegt schepen van Communicatie Philip Roosen (N-VA).

“Het spel legt op een eenvoudige en visuele wijze uit welke overtredingen er zoal onder de vijf verschillende GAS-categorieën vallen. Daarnaast is het kwartetspel bedoeld als ludieke knipoog om het ietwat beladen concept van de GAS-boetes te temperen. Het spel wordt gelanceerd in een beperkte oplage, dus op is op.”

Met het aantal GAS-boetes gaat het volgens de gemeente inmiddels de goede richting uit. Zo noteerde de dienst Handhaving na het eerste kwartaal in Grimbergen voor GAS-1 en GAS-4 alvast een daling van de overlast. “Met ‘slechts’ 38 processen-verbaal voor sluikstorten geven de resultaten van het voorbije kwartaal een hoopvol signaal”, zegt schepen van Leefmilieu en Afvalbeleid Chantal Lauwers (Vernieuwing).

“In vergelijking met dezelfde periode in 2023, toen er nog 105 vaststellingen werden genoteerd, is dat een significante daling van maar liefst 63,8 procent. Gemeentelijke initiatieven zoals de jaarlijkse ‘Grote Lenteschoonmaak’, in 2024 al aan haar zestiende editie toe, bewijzen dan ook hun nut. Ook de groep zwerfvuilvrijwilligers of zogenaamde ‘Propere Burgers’ groeit ieder jaar, van 213 zwerfvuilvrijwilligers in 2022 naar 249 vorig jaar.”

Om het GAS-1-overzicht van het eerste kwartaal 2024 compleet te maken: er werden 26 pv’s uitgeschreven voor niet-geregistreerde inname van het openbaar domein, drie voor loslopende honden en/of het niet bij hebben van een hondenpoepzakje en vijf voor het onwettig gebruik van lachgas.

Stilstaan en parkeren, wat onder de ‘GAS-4’-verordening valt, blijft in Grimbergen ook een moeilijk begrip. “Dat blijkt ook uit de cijfers van het eerste kwartaal”, licht Philip Roosen toe. “Zo leverde het aspect ‘parkeren op het voetpad en binnen de bebouwde kom op de verhoogde bermen’ 428 pv’s op.

“Ook het parkeren van een voertuig in de nabijheid van de kruispunten, zorgde voor 198 pv’s. Het parkeren van een voertuig op oversteekplaatsen werd 146 keer beboet, het parkeren van een voertuig op de rijbaan langs de gele onderbroken streep was goed voor 119 pv’s. Daarnaast parkeerden er toch 53 bestuurders zonder (passagier met een) handicap op een parkeerplaats voor mensen met een handicap. Het zijn nog steeds forse cijfers, maar we zijn hoopvol dat de kentering is ingezet.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise