Meer dan 70 kunstenaars stellen tentoon tijdens tweejaarlijks evenement Cultuurpal(l)et

Mei en juni worden dé maanden van de Grimbergse kunst en ambachten. Tijdens het tweejaarlijkse kunstevenement Cultuurpal(l)et stellen meer dan 70 kunstenaars en ambachtslieden hun werk en passie ten toon.

In 2021 versmolten de Biënnale van de Grimbergse kunstenaars en de Kunst- en Ambachtenroute tot Cultuurpal(l)et. Dit tweejaarlijkse kunstevenement is een samenwerking van de gemeente Grimbergen, het Cultuurcentrum Strombeek, het MOT (Museum voor Oudere Technieken) en de Gemeentelijke Academie Grimbergen.

“Gedurende de maanden mei en juni zetten we alle vormen van kunstbeoefening (video, muziek, beeldende kunst, graffiti, schilderkunst, toneel, woord,…) en ambachten in de kijker met open ateliers, optredens, een overzichtstentoonstelling, demonstraties en nog zoveel meer”, licht cultuurschepen Philip Roosen (N-VA) toe. “Meer dan 70 kunstenaars delen de komende weken hun passie met het grote publiek. We sluiten tevens aan bij ‘Atelier in beeld’. Dat is hét grote open atelierweekend voor beeldend kunstenaars in heel Vlaanderen en Brussel. Een ideaal moment om werken te tonen of ateliers te ontdekken. Wij vinden het belangrijk dat onze eigen Grimbergse kunstenaars hieraan kunnen participeren tijdens Cultuurpa(l)let.”

Openingsweekend

In het openingsweekend van 6 en 7 mei valt er heel wat te beleven op verschillende locaties. Veertien kunstenaars openen dat weekend de deuren van hun atelier. Van keramiek, over beeldende kunst en schilderen tot 3D-werken.

Zaterdag 6 mei viert het Cultuurcentrum Strombeek feest naar aanleiding van de 50ste verjaardag en dat wordt gevierd met een kunstenaarsplein (14-18 uur).

“Op 6 mei kan je tevens kennis maken met de Gemeentelijke Academie Grimbergen tijdens hun opendeurdag. Het is een extra feestelijke editie want ze vieren hun 60-jarig bestaan”, vertelt schepen van Onderwijs Karlijne Van Bree (Vernieuwing). “Vanaf 10 uur vinden er doorlopend tot 16 uur toonmomenten en workshops instrument, woord en dans plaats op de locatie Ruwaal. Of er kan gewoon genoten worden van diverse gratis concerten.” Een overzicht is te vinden op www.academiegrimbergen.be/opendeurdag

Het MOT geeft op zondag 7 mei demonstraties van oude ambachten. Voor een demonstratie malen en imkeren kan je tussen 14 en 17 u. terecht aan de Liermolen. Wil je leren smeden of houten schroefdraad maken, dan ben je welkom aan het Guldendal (van 10 -13 u. en van 14 – 17 u.). Zondag 21 mei om 9 u. geven de Gemeentelijke Academie Grimbergen en haar partners het beste van zichzelf tijdens een optreden op het Kerkplein. Je kan er genieten van van muziek, zang en dans.

In de weekends van 17-18 juni en 24-25 juni (10 – 17 u.) kan je dan weer in de schuur van de Tommenmolen de installatie “1000 jaar Grimbergen in de kunst” bezoeken van Kunstdorp Grimbergen. Van 17 tot en met 28 juni loopt ook nog een overzichtstentoonstelling in het Cultuurcentrum Strombeek waar je de werken van 50 Grimbergse kunstenaars kan bezichtigen.

Cultuurpal(l)et wordt tenslotte afgesloten met een slotconcert en jamsessie van de Gemeentelijke Academie Grimbergen. Iedereen is welkom in het Cultuurcentrum Strombeek op 28 juni vanaf 19.30 u.

Alle info op www.grimbergen.be/cultuurpallet-2023

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise