Einde verhaal voor openluchtzwembad De Lammekes

 

Er komt een einde aan een pak jeugdsentiment voor heel wat Grimbergenaren. Het gemeentebestuur heeft namelijk beslist om het openluchtzwembad Lammekes in de Veldkantstraat niet meer te openen. De infrastructuur is verouderd en vertoont te veel mankementen. Het college gaat nu op zoek naar een nieuwe invulling. In de zomermaanden was het er vaak over de koppen lopen maar de voorbije jaren vond de gemeente nog maar moeilijk redders om het zwembad te bemannen. Vorig jaar bleef De Lammekes zelfs volledig dicht.

Na jaren aanmodderen en telkens twijfels of het zwembad in de zomermaanden al dan niet zou opengaan, is het doek nu definitief gevallen over De Lammekes.

“De infrastructuur van het openluchtzwembad is zo verouderd dat de kostprijs voor de herstellingen niet meer te verantwoorden is”, legt Sportschepen Tom Gaudaen (Open Vld) uit. “Zo vertonen de waterleidingen lekken waardoor er bij een opening grote hoeveelheden zuiver water rechtstreeks naar de riolering lopen. Een dergelijke toestand is ecologisch niet aanvaardbaar. Om dit te verhelpen zou er een gesloten circuit geïnstalleerd moeten worden zodat het water via een filter gerecupereerd kan worden. Ook het dak moet hersteld worden.”

“Voor de uitbating van het zwembad, zouden eveneens heel wat gebreken opgelost moeten worden. Het toegangssysteem is niet meer operationeel, de poortjes moeten hersteld worden en het kassasysteem is niet meer hedendaags.”

Grimbergen was een van de weinige gemeenten die zelf nog een openluchtzwembad uitbaatte. De Lammekes is echter vaak een zorgenkind geweest. Een paar jaar terug waren er zowat elke zomer problemen met Brusselse jongeren en moest de politie geregeld tussenbeide komen. Toen dat fenomeen onder controle was, staken technische problemen de kop op. Het zwembad kreeg een grondige opknapbeurt, maar achteraf kwamen alsnog verschillende mankementen aan het licht. De voorbije jaren was het steeds een dubbeltje op zijn kant of het zwembad zou opengaan door een redderstekort. Toen het vorig jaar dichtbleef, hing een sluiting al in de lucht.

Wat er in de toekomst gaat gebeuren op de locatie van de Lammekes, heeft de gemeente nog niet beslist. Dat wordt verder onderzocht. “Het is de bedoeling om te gaan voor een project met meerwaarde voor alle Grimbergenaars”, klinkt het.

Het overdekte zwembad Pierebad in deelgemeente Strombeek-Bever blijft wel gewoon open. “Daar gebeurden vorig jaar nog enkele grondige herstellingen”, vervolgt Gaudaen. “De redderscursus voor de paasvakantie in het Pierebad is trouwens volgeboekt. De gemeente plant om de openingsuren van het zwembad tijdens de zomervakantie, net als vorig jaar, te verruimen.” Op die manier wil men de zwemmers, die het voortaan dus zonder openluchtzwembad moeten stellen, toch enigszins tegemoet komen.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise