Opnieuw levensgrote kerststal in basiliek

 

In de Sint-Servaasbasiliek staat opnieuw een flink uit de kluiten gewassen kerststal te pronken. De bouw van de kerststal stoelt op een traditie die zelfs teruggaat tot 1936. De kerststal wordt gemaakt door een hechte groep vrijwilligers met elk zijn of haar welomschreven taak. Ook dit jaar werd weer een replica nagebouwd van een bestaand gebouw. “Deze keer kozen we voor een ‘gewone’ mooie woning uit de Veldkantstraat. Maar we hebben er toch maar weer een maand aan gewerkt”, zegt Jef Stallaert.

Sinds 1936, wordt er elk jaar een grote kerststal gebouwd in de abdijkerk van Grimbergen. “Het was wel pas in 1946 toen de traditie werd overgenomen door de toenmalige abt dat de kerststal telkens werd gebaseerd op een historisch tafereel of een bestaand pand in het Grimbergse”, zegt pastoor Johan Goossens, die ook deel uitmaakt van de groep vrijwilligers.

Sinds 1986 wordt gewerkt met de huidige ploeg van een tiental mensen. “Iedereen heeft zijn welomschreven taak: de tekenaar van de plannen, de schrijnwerker, de decorateur, de schilder, de elektricien, de kleedsters die instaan voor de kledij van de poppen en een verantwoordelijke voor de belichting. Het is echt een samenwerkende vennootschap (lacht).”

De traditie wil dat het steeds om een oud, soms historisch gebouw gaat dat ergens in Grimbergen terug te vinden is. Vorig jaar werd de kerststal nog gebaseerd op de voormalige woonst van jazzlegende Toots Thielemans. Nu viel de keuze op een woning in de Veldkantstraat, rechtover De Lammekeshoeve. “We hebben onze ‘ronde’ van de gemeente eens gedaan”, vertelt Jef Stallaert. “In het verleden hebben we al veel grote gebouwen en hoeves nagebouwd. Nu hebben we eens gekozen voor een ‘gewoon’ mooi huis (lacht).”

De eerste werkdag na Allerzielen zijn de werkzaamheden gestart. “We hebben er een maandje aan gewerkt. Alle middagen van 13 tot 17 uur, behalve in het weekend. Een week voor de kerstmarkt moet de stal klaar zijn voor de foto’s. Met de verkoop daarvan bekostigen we dan het materiaal. Er is ook een fotoboek te koop van de ruim 70 kerststallen die in de loop der jaren al de revue zijn gepasseerd.”

Het resultaat van al die ijver mag er alleszins weer wezen. Tijdens de kerstmarkt wordt het dan ook ongetwijfeld weer aanschuiven geblazen om de kerststal te bezichtigen. Wie daar niet aan toe komt, geen nood: nog tot 15 januari blijft de kerststal in de basiliek staan.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise