Volkssterrenwacht Mira viert 50-jarig bestaan

Volkssterrenwacht Mira bestaat vijftig jaar en dat wordt komend weekend uitgebreid gevierd. Op het programma staat een academische zitting, een sterrenkijkhappening en de opening van een nieuwe tentoonstelling. Mira was in 1967 de allereerste volkssterrenwacht van België. Pater Godfried Pieraerts van de nabijgelegen abdij liet zich onder impuls van de immense populaire weerman Armand Pien overhalen om zijn privé-sterrenkijker op het dak ook toegankelijk te maken voor het publiek. En Mira was geboren…

De officiële opening van de Grimbergse volkssterrenwacht had plaats op 19 september 1967. De oorsprong ervan ligt in de vlakbijgelegen abdij. “Sterrenkunde was lang iets voor de intellectuele elite”, vertellen Francis Meeus en Philippe Mollet, al respectievelijk 18 en 25 jaar de twee vaste Mira-medewerkers. “Pas einde 19de en begin 20ste eeuw werd er een kleine aanzet gegeven om het grote publiek erbij te betrekken. Halfweg de jaren 60 werd pas echt een vlucht genomen – letterlijk dan. Het was volop de periode van de race naar de maan, en de interesse voor ruimtevaart en sterrenkunde was groter dan ooit tevoren.”

De omstandigheden waren dus rijp om ook in België te starten met een Volkssterrenwacht, naar het voorbeeld van Duitsland en ook Nederland. “Pater Godfried Pieraerts van de vlakbijgelegen abdij was gefascineerd door sterrenkunde en hij beschikte zelfs over een eigen sterrenkijker. Hij voerde boeiende gesprekken met de immens populaire weerman Armand Pien. De ene uiteraard gelovig en de andere als wetenschapper ongelovig, maar toch vonden ze mekaar. Onder impuls van Pien besliste Pieraerts om bovenop het in aanbouw zijnde culturele centrum op eigen houtje een verdieping bij te bouwen. Daarmee was meteen de basis gelegd van wat de allereerste volkssterrenwacht in België was. Het initiatief was succesvol en zou de daarop volgende jaren veel navolging kennen.”

Vandaag, 50 jaar later, is MIRA uitgegroeid tot een veelzijdig en succesvol project met tal van activiteiten, opstellingen en experimenten rond sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde.
“We beschikken over een planetarium en een armillairsfeer om de sterrenhemel mee te verkennen, over twee telescoopkoepels, over een heliostaat om de zon in detail te bestuderen, over een didactisch weerstation en over een radiosysteem waarmee we het hele jaar door meteoren kunnen opsporen.”

“De doelstellingen blijven echter nog altijd dezelfde als vijftig jaar geleden: het grote publiek informeren over en betrekken bij de wondere wereld van sterren en planeten en onze unieke plaats in dat grote geheel. De naam Mira verwijst naar verwondering, en dat gevoel en die passie willen wij telkens opnieuw doorgeven aan onze vele duizenden bezoekers, aan jong en oud.”

Mira viert zijn verjaardag dit weekend in stijl met zaterdag een academische zitting en zondag een grootse happening voor jong en oud. “Onze permanente tentoonstelling wordt ook uitgebreid met een nieuwe afdeling over de zoektocht naar planeten bij andere sterren en naar buitenaards leven.”
De kers op de verjaardagstaart volgt binnenkort. Op het waarnemingsterras komt een nieuwe ruime koepel tegen half oktober en daarna volgt tegen Pasen volgend jaar een grote ultramoderne telescoop. Onder meer dankzij een crowdfundingactie werd hiervoor een budget van 50.000 euro verzameld.” Alle info op www.mira.be.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise