Compromis over speelplaats op pleintje Beigem

Er lijkt nu toch een oplossing te zijn voor de kwestie van de speelplaats op het gemeentepleintje in Beigem. Basisschool ‘t Mierken zou dat permanent gaan inpalmen tot ongenoegen van de buren die met een petitie waren gestart.

De kinderen zullen uiteindelijk enkel in de voormiddag en de namiddag 10 minuten op het pleintje spelen. Het publiek karakter wordt verder gegarandeerd. De buurtbewoners reageren wel nog afwachtend.

De bouw van een nieuw schoolgebouw voor de gemeentelijke basisschool ‘t Mierken in Beigem nadert zijn einde. Tijdens het voorbije schooljaar werd het nabijgelegen gemeentepleintje gebruikt om de kinderen toch genoeg speelruimte te bieden. Met hoge hekken en groene zeilen werd de tijdelijke speelplaats afgeschermd.

De plannen van de gemeente om dit pleintje, in het midden van een woonbuurt, definitief om te vormen tot speelplaats stuitten echter op verzet bij de omwonenden die prompt met een petitie startten. Zij vinden dat ze begripvol genoeg geweest zijn en willen niet langer met het afval en geluids- en andere overlast van de kinderen geconfronteerd worden.

Deze week vond er een infovergadering plaats. Daarbij bleek dat de gemeente toch wat water in de wijn wil doen. “We hebben wel degelijk beslist om de speelplaats op het pleintje nog tijdelijk in stand te houden”, legt schepen van Onderwijs Patrick Vertongen (CD&V) uit.

“De kinderen van het eerste en tweede studiejaar zullen er 10 minuten spelen in de voor- en in de namiddag. De middagspeeltijd zal echter op de andere speelplaats iets verderop doorgaan zodat de omwonenden toch minder ‘overlast’ zullen ondervinden. Ook het publiek karakter van het pleintje blijft behouden. ‘s Avonds en in het weekend kan iedereen er terecht. We zullen het verfraaien met twee zitbanken en ook een boom planten. Er komt ook een ‘levende’ omheining in de vorm van een haag die maar 1,2 meter hoog meer zal zijn. Ook het monument van de oorlogslachtoffers blijft staan en zal fraaier worden ingekleed.”

De verkeerssituatie ter plekke is ook al langer een heikel punt. “De eenrichting in de Meerstraat en de Beigemsesteenwg blijft bestaan. Het verbod op parkeren in de Gemeentehuisstraat valt wel weg. Het is wel de bedoeling dat mensen hun kind afzetten aan de schoolpoort en meteen weer doorrijden. We zijn de globale verkeerssituatie wel opnieuw aan het onderzoeken. Mogelijk komen er dus nog aanpassingen.”

Intussen maakt de gemeente ook werk van een alternatief. “Er zijn gesprekken lopen voor de aankoop van een grond in de buurt. Daar zouden we een grotere speelplaats kunnen voorzien. Dan wordt het pleintje opnieuw een echt publiek plein. Maar parkeren zoals vroeger zal er niet meer kunnen. Er zullen wel 60 à 70 bijkomende parkeerplaatsen gecreëerd worden aan de Parklaan.”

Bij de buurtbewoners wordt er voorlopig afwachten gereageerd. “Veel mensen waren op vakantie. In die optiek viel deze infovergadering ongelukkig”, zegt bewoonster Mia Bogaert. “We gaan nog moeten overleggen om een gezamenlijk standpunt te bepalen.”

Vertongen laat wel verstaan dat de gemeente niet meer op de plannen gaat terugkomen.

“Dit is een mooi compromisvoorstel. Hopelijk kan men zich daar in vinden. De vergadering is alleszins constructief verlopen. Dit is ook allemaal maar een tijdelijk gegeven. Gewoon omdat we onze kinderen toch moeten kunnen laten spelen…”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise