Denderleeuwse verenigingen ruimden zwerfvuil op 78 km wegen

Vijf Denderleeuwse verenigingen kregen vanavond een cheque van het gemeentebestuur omdat ze mee de strijd aanbinden tegen zwerfvuil.

‘Netheidsverantwoordelijken’ zijn verenigingen die samen met het gemeentebestuur de zwerfvuilproblematiek in de gemeente willen aanpakken.

Ze ondertekenen een overeenkomst met het gemeentebestuur waarin zij zich engageren om driemaal per jaar het zwerfvuil langs een vooraf bepaald traject op te ruimen. De gemeente duidt die trajecten en data aan en de netheidsverantwoordelijken kunnen rekenen op de logistieke steun van de gemeente.

“Vorig jaar waren binnen het project vijf verenigingen actief, die samen 78 kilometer aan gemeentewegen opruimden”, zegt schepen van Milieu Sofie Renders (CD&V). “Een mooi resultaat, dat we alleen maar kunnen toejuichen en aanmoedigen.”

De verenigingen krijgen een mooie vergoeding in de vorm van een gemeentelijke premie. Die wordt berekend op basis van het aantal kilometers waar ze werfvuil ruimden:

  • Gezinsbond Iddergem: 681,15 euro (13,623 km)
  • Petanquers Hoogsteenveld: 1.500 euro (30 km)
  • Wij(k)comitĂ© Ringlaan: 850 euro (17,7 km)
  • Wijkcomite Groeneweg: 630 euro (12,6 km)
  • Natuurpunt: 300 euro (6 km)

Op zaterdag 19 maart organiseert het gemeentebestuur in samenwerking met de Denderleeuwse verenigingen een actiedag rond zwerfvuil.