Opnieuw geen meerderheid voor gemeenteraad Denderleeuw

In Denderleeuw kon de gemeenteraad vanavond voor de zoveelste keer niet doorgaan. De fracties SP.A-Open, CD&V en onafhankelijk raadslid Marleen Buydens bleven opnieuw afwezig, zodat de raad wettelijk niet in aantal was om geldig te vergaderen.

Dinsdag besliste de Raad van State nog dat Denderleeuw toch niet onbestuurbaar is en dat voorlopige arrest gooit duidelijk olie op het vuur in de al maandenlang zwaar verziekte politieke situatie in Denderleeuw.

Zo stuurde de afwezige SP.A-fractieleider Jurgen Ruysseveldt wel een veelzeggende tweet uit: ‘Geen #onbestuurbaarheid in #Denderleeuw. Uitkijken naar de notulen van gemeenteraad vanavond..’

Burgemeester Jan De Dier (N-VA) zei de intentie te hebben verzoenende taal te spreken ten opzichte van de CD&V, maar tegelijk haalde hij wel zwaar uit naar CD&V-schepen Jan De Nul die hij ‘een gevaar voor de democratie’ noemde en verweet uit te zijn op een ‘totalitair regime’. Hij riep zelfs het nationale bestuur van CD&V op om ‘komaf te maken’ met De Nul.

Er komt volgens De Dier overigens dit keer geen tweede oproep meer voor de gemeenteraad. ‘Wij gaan de gemeentekas niet blijven belasten met die spelletjes. De agendapunten die we vandaag niet hebben kunnen behandelen zullen in maart gewoon terug op de agenda staan’, aldus de burgemeester.

Schepen Erna Scheerlinck (CD&V) toonde zich bezorgd omdat ook onschuldige burgers persoonlijk worden getroffen door de politieke impasse. Zo konden donderdag twee agendapunten – over het niet realiseren van twee rooilijnen in de Hoogstraat en de Guido Gezellestraat – niet worden behandeld. Het gaat om routinedossiers die in normale omstandigheden probleemloos worden goedgekeurd.

‘Twee particulieren, die al heel wat kosten hebben gemaakt, dreigen nu in moeilijkheden te komen omdat hun dossier niet volledig kan worden gemaakt. Ik voel mij daar echt niet goed bij’, verklaarde de schepen.

Raadslid Kristof Slagmulder (Vlaams Belang) merkte op dat er in het publiek beduidend meer SP.A’ers en CD&V’ers zaten dan rond de raadtafel.

Hij hekelde ook uitspraken van De Nul die op TV Oost beweerde dat N-VA en VB afspraken zouden maken. ‘Waarop baseert hij zich? Is hij trouwens al vergeten dat hij zelf schepen is geworden dankzij het VB? Degene die vroeger waarschuwden dat de gedoogsteun van het VB voor chaos en problemen zouden zorgen, zijn nu degenen die de gemeente al maandenlang gijzelen’, aldus Slagmulder, die stelde VB nog steeds bereid is om het college te depanneren als dat nodig zou zijn.