Twee nieuwe buurtinformatienetwerken in Denderleeuw

In de raadzaal van Denderleeuw werden donderdag de charters ondertekend voor twee nieuwe buurtinformatienetwerken, BIN Hemelrijk en BIN Drevensveld.

De samenwerkingsovereenkomsten werden ondertekend door burgemeester Jan De Dier, commissaris Wim Van Vaerenbergh en de coördinatoren van de BIN’s.

[pullquote]De bedoeling is om via samenwerking het veiligheidsgevoel in de gemeente te verhogen, de sociale controle te bevorderen en preventief inbraken en andere criminele feiten te vermijden[/pullquote]

In de politiezone Denderleeuw-Haaltert zijn er nu al negen gestructureerde samenwerkingsverbanden tussen de buurtbewoners, de lokale politiezone Denderleeuw/Haaltert en de gemeentebesturen, waarvan vijf in Denderleeuw.

‘De bedoeling is om via samenwerking het veiligheidsgevoel in de gemeente te verhogen, de sociale controle te bevorderen en preventief inbraken en andere criminele feiten te vermijden’, legt burgemeester Jan De Dier uit.

 Het BIN Hemelrijk wordt georganiseerd voor en door burgers uit de wijk Hemelrijk (Hemelrijklaan, Meiboomlaan, Azalealaan, Acazialaan, Eikenlaan, Seringenlaan, Leeuwerikenlaan) in Denderleeuw. Het BIN Drevensveld omvat de Kerkstraat, Drieselken, Kattestraat, Kersenweg, Welleplein en een deel van de Regentiestraat en een deel van de Langestraat in Welle.

‘Aan de toegangswegen van het BIN worden borden geplaatst met het BIN-logo. Deze borden hebben op zich al een ontradende, preventieve werking’, zegt de burgemeester.

‘Uit de praktijk blijkt bovendien dat na het oprichten van een goedwerkend BIN het aantal inbraken gevoelig daalt.’

Buurtbewoners houden oogje in het zeil

2014-02-13  BIN Hemelrijk en BIN Drevensveld 2Het buurtinformatienetwerk steunt dus op de buurtbewoners, die als medewerkers van het netwerk een oogje in het zeil houden.

Inwoners die iets verdacht opmerken, kunnen via het nummer 101 de lokale politie bereiken. De politie blijft dus het eerste aanspreekpunt voor de burger.

De lokale politie houdt op haar beurt het BIN op de hoogte van inbraakstatistieken en oplichtingpraktijken. Ze geeft ook feedback over gemelde verdachte gebeurtenissen.

De politie activeert het BIN in dringende gevallen, bijvoorbeeld bij inbraak(pogingen). Het BIN brengt dan op zijn beurt de inwoners van de wijk op de hoogte.

Iedere inwoner van de buurt (1 per adres) kan zich gratis aansluiten bij het BIN door contact op te nemen met de BIN-coördinator.

Voor het BIN Hemelrijk is dit François Demesmaeker (bin.hemelrijk@gmail.com), voor BIN Drevensveld Dirk Demeyere (bin@drevensveld.be).

Foto’s: Jacky Delcour