Infovergadering over leemontginning in Vlamovenkouter

In zaal De Schiptrekker, in het gemeentehuis van Denderleeuw, vindt vanavond – dinsdag 19 november om 19.30 uur – een informatievergadering plaats over de milieuvergunningsaanvraag van de nv Vandersanden Steenfabrieken.

Het gaat om een milieuvergunningsaanvraag klasse 1 voor het hernieuwen van een vergunde inrichting voor de ontginning van leem in de Vinkenstraat.

Er loopt een openbaar onderzoek van 5 november tot 4 december. De vergunningsaanvraag kan tot dan worden ingekeken op de dienst Leefomgeving.

Het leemontginningsgebied was tussen 2006 en 2010 onderwerp van de massale actie ‘Red de Kouter’, toen Denderleeuw zich plots geconfronteerd zag met de plannen van het Vlaams Gewest om het huidige leemontginningsgebied in de open landbouwkouter, de zogenaamde ‘Vlamoven’, fors uit te breiden naar 17 naar 47 hectaren.

Er kwamen 7.000 bezwaarschriften binnen en de hele kouter hing enkele jaren vol zwarte vlaggen.

De Vlaamse regering zag uiteindelijk af van de plannen.