Beek in Asbeek kleurt plots blauw

Het water in de Overnellebeek in Asbeek kleurde eind vorige week plots blauw. Paniek dus bij de milieudiensten en de brandweer, die vreesden dat er chemische producten in de beek waren geloosd. Maar de oorzaak is vermoedelijk een pak onschuldiger.

Het water van een beek dat plots smurfenblauw kleurt, dat lijkt niet normaal. Toch gebeurde dat eind vorige week met de Overnellebeek in Asbeek. Ter hoogte van de Asbeekstraat waren er vrijdagnamiddag beheerswerken aan de gang en de ploegen stelden vast dat het water van de beek troebel was met een blauwe schijn.

“Enkele honderden meters verderop werd het water van de beek zelfs helemaal blauw”, zegt Ben Michiels, departementshoofd Omgeving van de gemeente Asse. Paniek uiteraard bij de gemeentediensten, want er werd gedacht aan een lozing van chemische producten in de beek. Meteen werden de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) en de brandweer opgetrommeld om stalen van het water te nemen. “Zelfs de ervaren inspecteurs van de VMM hadden dit nog nooit meegemaakt.”

Net die week had de groendienst van de gemeente vers hakselhout gelegd op het wandelpad naast de beek. “Dat was op vraag van een wandelclub omdat zij afgelopen weekend met een wandeling langs hier passeerden. De vrees was dat de vervuiling ook wel afkomstig kon zijn van het hakselhout en dus hebben onze medewerkers vrijdagavond alles nog manueel afgegraven. We stonden echt voor een raadsel en wilden geen risico nemen”, zegt Ben Michiels.

Uiteindelijk bleek het hakselhout afkomstig te zijn van laanbomen uit de Lindendries. “Het was een gemeentearbeider die de link legde tussen de bomen en de blauwe kleur. Vermoedelijk staan er tussen de bomen enkele blauwe essen en hij vond een artikel dat de sappen van die boom aan water een blauwe kleur geven. Het was iets wat de Indianen al ontdekten, maar wij kenden het fenomeen niet.”

Hoewel de vermoedelijke oorzaak van de blauwe beek dus werd gevonden, wacht Ben Michiels toch nog de resultaten van de staalnames af. “Over twee weken weten we meer. We gaan ervan uit dat het blauw afkomstig is van de blauwe es. Maar het is belangrijk om de resultaten te kennen. Want hoewel dit een natuurlijke reactie lijkt te zijn, kan het toch toxisch zijn in het water.”

Ben Michiels heeft wel nog slecht nieuws voor wie snel naar Asbeek wil gaan om mooie Instagramfoto’s te trekken. “Omdat we het nieuwe boomschors hebben uitgegraven, is de bron voor de blauwe kleur ook weg. De beek ziet er dus opnieuw normaal uit.”

0 0 stemmen
Artikel waardering

Reageren op dit artikel

Online reageren kan enkel op artikels van de laatste veertien dagen via onderstaand vakje. Reacties worden gemodereerd.
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x