Leerlingen basisschool Vijverbeek ontdekken technische en wetenschappelijke vaardigheden met gratis STE(A)M-box in de klas

Dankzij de provincie Vlaams-Brabant kunnen scholen gratis STE(A)M-boxen ontlenen. In zo’n box zit educatief materiaal om leerlingen kennis te laten maken met techniek en wetenschap. De boxen werden ontwikkeld door Edison, een samenwerking van verschillende partners waaronder de hogeschool UCLL.

Misschien eerst even voor wie het in Keulen hoort donderen, STE(A)M staat voor science, technology, engineering, the arts and mathematics. De technische en wetenschappelijke vakken zijn de laatste jaren aan een opmars bezig. Niet alleen vinden de leerlingen het leuk om te experimenteren met alle praktische toepassingen, ook het onderwijs en de arbeidsmarkt vragen steeds meer om werkkrachten met STE(A)M-vaardigheden.

Daarom ontwikkelde Edison, een samenwerking van verschillende partners zoals hogescholen en onderzoeksinstellingen, verschillende STE(A)M-boxen. Het initiatief werd vorig jaar gelanceerd en wordt gefinancierd door de provincie Vlaams-Brabant. “Het project van de STE(A)M-boxen moet scholen laagdrempelig laten kennismaken met STE(A)M-workshops die gemakkelijk geïntegreerd kunnen worden in de lesplannen en eindtermen. Het materiaal is ook buiten de schooltijd beschikbaar”, zegt Veronique Steurs, die namens Brightlab alles coördineert.

Intussen zijn er al zes boxen die verschillende onderwerpen behandelen. Waar de ene box werkt rond elektriciteit en zonne-energie, gaan anderen dieper in op het programmeertalent van de kinderen of leren ze hen meer over planten en klimaat in de klas. “Met dit project willen we een impact hebben op het onderwijs door kwalitatief en kwantitatief materiaal uit te lenen en opleidingen aan te bieden aan scholen en leerkrachten”, zegt Gunther Coppens (N-VA), gedeputeerde voor Onderwijs.

De provincie Vlaams-Brabant zet dit schooljaar verder in op dit project. Er komt een uitbreiding van materialen en vormingen op een nieuwe locatie. Naast het uitleencentrum in Leuven, komt er een in Halle-Vilvoorde. Er komen ook nieuwe boxen met innovatieve thema’s om nog meer leerkrachten te kunnen ondersteunen. En er komen twee studiedagen voor leerkrachten. Daarna kunnen ze het kant-en-klare lesmateriaal gratis uitlenen voor een periode van zo’n vijf weken en ermee aan de slag gaan in hun klas.

En het project valt in de smaak bij leerkrachten en leerlingen. Vorig jaar werden de boxen 42 keer uitgeleend, dit jaar staat de teller al op 54. Op basisschool Vijverbeek in Asse ging het vijfde leerjaar van juf Sarah woensdag aan de slag met de box over elektriciteit. “Terwijl de ene groep les volgt op een educatieve website, gaat de andere groep praktisch aan de slag. Het is een extra toevoeging aan de lessen en een goede herhaling. Ik vind het project superbelangrijk omdat het thema elektriciteit en energie voor de kinderen nog heel abstract kan zijn en dankzij deze gratis boxen kunnen ze het in de praktijk ontdekken.”

Dat doet Paulien dan ook. Aan de hand van een soort bouwdoos met stappenplan moet ze een lampje en een propeller aan de praat krijgen. “We doen dat met een batterij en kabeltjes. Het is niet zo moeilijk, je moet gewoon goed het boekje volgen. Het is een beetje als Lego bouwen. Het is een goede oefening voor onze toets morgen.”

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk