Klassebak-trofee en nieuw boek voor historicus Jaak Ockeley

Afgelopen vrijdag stelde Jaak Ockeley zijn nieuwste boek Het oorlogsdagboek van Richard Dieudonné voor op de zolder van het Oud Gasthuis. Maar wat de historicus uit Asse niet wist, was dat hij ook de Klassebak-trofee zou krijgen van het gemeentebestuur.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog noteerde Richard Dieudonné, de uitgever van de Gazet van Assche, nauwgezet wat er in Asse en de ruime omgeving gebeurde. Het oorlogsdagboek zou uiteindelijk achttien notaboekjes beslaan, goed voor zo’n 2.200 pagina’s, waarin het leven tijdens de oorlog wordt geschetst. Alles geeft hij erin weer, van krijgsverrichtingen en burgerslachtoffers tot de prijzen van de voedingswaren en zelfs een dagelijks weerbericht.

In 1968 bezorgde de kleinzoon van Richard de boekjes aan de Koninklijke Heemkring Ascania en kreeg huidig voorzitter Jaak Ockeley ze voor het eerst te zien. In 2011 wil Jaak Ockeley samen met Ascania een tentoonstelling organiseren ter herdenking van honderd jaar Eerste Wereldoorlog. Het oorlogsdagboek van Richard Dieudonné zou daarbij een prominente plek krijgen en voor het eerst integraal uitgegeven worden. 

Dat komt ook de Academie van de Koninklijke Commissie voor Geschiedenis ter ore. Die vindt dat het oorlogsdagboek een indrukwekkende en interessante bron is en wil het een ruimere bekendheid geven in de vorm van een wetenschappelijke uitgave. Het is een huzarenwerk dat Jaak Ockeley eind 2012 aanvat. Meer dan twaalf jaar werkt hij aan de identificatie van personen en plaatsen waar Richard Dieudonné over berichtte. Het resultaat is een lijvige publicatie van 1557 pagina’s. Hiermee vormt de uitgave zowat het meest gedetailleerde oorlogsdagboek uit bezet Vlaanderen.

“De geschriften vormen een bron voor de studie van onder andere mentaliteitsgeschiedenis en het dagelijkse leven en de werking van de pers in oorlogstijd. Tweeënvijftig oorlogsmaanden werden zeer evenwichtig bijgehouden en dankzij de minutieuze uitgave en indexering is het dagboek makkelijk te ontsluiten voor onderzoekers”, klinkt het.

Het was een titanenwerk voor Jaak Ockeley, maar de Assese historicus was hiermee niet aan zijn proefstuk toe. “Al jarenlang levert hij geschiedkundig werk aan de gemeente Asse. Samen met de Koninklijke Heemkring Ascania werkt hij dag in dag uit aan archieven en

documentatie, waardoor de geschiedenis van de gemeente levendig blijft”, zegt Cultuurschepen Geert Heyvaert (TB). 

Als blijk van appreciatie en bewondering voor dit werk, ontving Ockeley de Klassebak-trofee vanwege het gemeentebestuur. Hij ontving de trofee, een creatie van de kunstenacademie KunstAs, onder luid applaus na de boekvoorstelling. Eerder kregen leesfee Emy Geyskens en dialectkenner Lode Pletinckx al deze trofee.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk