Team Burgemeester, Anders Liberaal en Groen zullen de komende zes jaar Asse besturen. Intussen hebben ze hun speerpunten en de verdeling van de bevoegdheden vastgelegd. Een belastingverhoging hoeft de Assenaar alvast niet te vrezen.
Daags na de verkiezingen raakte al bekend welke partijen een nieuwe meerderheid zouden vormen en wie een zitje in het college van burgemeester en schepenen zou krijgen. Nu was het uitkijken naar welke accenten de nieuwe bestuursploeg de komende zes jaar zal leggen en wie welke schepenbevoegdheid krijgt.
“De speerpunten voor het nieuwe meerjarenplan zijn gericht op het verbeteren van mobiliteit, duurzaamheid, sociale cohesie en veiligheid, met een sterke focus op leefbaarheid”, zegt Koen Van Elsen (TB). Hij zal nog drie jaar burgemeester blijven om begin 2028 de fakkel door te geven aan partijgenoot Jan De Backer. De voorbije zes jaar was Koning Fiets al een prioriteit, nu komt daar ook nog Keizer Voetganger bij.
“Het plan omvat onder meer verbeterde fiets- en wandelpaden, evenals maatregelen om de verkeersveiligheid en leefkwaliteit in de woonkernen en schoolomgevingen te verhogen”, zegt De Backer. Hij zal als schepen bevoegd zijn voor onder andere mobiliteit- en parkeerbeleid, netheid en openbare werken. “We zetten in op een schoner openbaar domein door een uitbreiding van vuilnisvoorzieningen en een verhoogde inzet op groenonderhoud en reiniging. Ook de veiligheid moet omhoog.”
Team Burgemeester mag nog drie schepenen leveren. Edwin Fabri wordt bevoegd voor financien en landbouw, Geert Heyvaert blijft zich voornamelijk focussen op sport, cultuur en evenementen en Kristof Gaublomme mag zich ontfermen over onderwijs, jeugd en kinderopvang. Guy De Bondt wordt voorzitter van het Autonoom Gemeentebedrijf. Na drie jaar wisselen deze laatste twee van bevoegdheden en neemt Orhan Sahin de bevoegdheden van Jan De Backer over.
Voor Anders Liberaal nemen Rita De Vos en Yoeri Vastersavendts opnieuw een schepenambt op. “We willen handelaars, zelfstandigen en landbouwers beter ondersteunen met verbeterde parkeermogelijkheden, de organisatie van evenementen en het stimuleren van samenwerking tussen verschillende sectoren. We moeten ook de korte keten en de toegankelijkheid van de lokale centra bevorderen”, zegt Rita De Vos. Zij zal onder meer bevoegd zijn voor ondernemen, communicatie, inburgering en Vlaams karakter.
Yoeri Vastersavendts krijgt de bevoegdheden ruimtelijke ordening, klimaat, milieu en ICT. “Asse zal belangrijke stappen zetten richting duurzaamheid, met ambitieuze doelstellingen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en de openbare ruimte te vergroenen. Energie-efficiëntie, zoals de omschakeling naar energiezuinige straatverlichting en de installatie van oplaadpunten voor elektrische voertuigen, staan hierbij centraal”, klinkt het.
De drie coalitiepartners streven ook naar een inclusieve samenleving. Daar moet de Groene Finke Jacobs mee voor zorgen als schepen van welzijn, Sociaal Huis, gelijke kansen en woonbeleid. “Er komen diverse initiatieven om kwetsbare groepen, jongeren, ouderen en nieuwkomers, te ondersteunen. Via jongerenwerkers gaan we op een positieve manier met jongeren aan de slag. Voor ouderen en zorgbehoevenden willen we de zorg en ondersteuning verbeteren, met speciale aandacht voor mantelzorgers en buurtgerichte zorg.” Dat wil de nieuwe bestuursploeg doen zonder extra belastingdruk en met meer burgerparticipatie.