Zellik heeft nieuw vrijetijdscentrum

In een zonovergoten Zellik en onder grote belangstelling is zaterdag de nieuwe vrijetijdssite ‘t Gezel en de aanpalende gemeentetuin geopend. ‘t Gezel biedt voortaan onderdak aan de Zellikse bib, het jeugdhuis, een polyvalente cultuurzaal, lokalen voor Chiro en verenigingen en een OverKophuis.

De gemeente had kosten noch moeite gespaard om van de opening van de nieuwe vrijetijdssite een groot feest te maken. In een grote, feestelijke stoet kon iedereen meestappen tot aan ‘t Gezel aan de Noorderlaan. Na de obligatoire toespraken kon iedereen de nieuwe vrijetijdssite en de aanpalende gemeentetuin gaan ontdekken. Het mooie weer lokte alvast heel wat nieuwsgierige Zellikenaren naar het openingsfeest.

En het moet gezegd worden, er valt wel wat te ontdekken in ‘t Gezel. Eerder deze maand ging de nieuwe bibliotheek er al open, waar nog meer plaats is en extra activiteiten georganiseerd kunnen worden. En ook eetcafé Cozy opende eerder deze week. Verder in het gebouw is ook nog een grote polyvalente zaal terug te vinden die gebruikt kan worden als concertzaal, maar ook voor etentjes van de Zellikse verenigingen.

Verschillende verenigingen krijgen in ‘t Gezel ook hun eigen vergader- en stockageruimte. En ook aan de jeugd werd er gedacht. Zo zal de Zellikse Chiro en het jeugdhuis van ‘t Gezel een uitvalsbasis maken en er komt ook een OverKop-huis, waar jongeren uit de ruime regio terecht kunnen met vragen of voor een goed gesprek.

Naast ‘t Gezel kan de nieuw aangelegde gemeentetuin nu ook door iedereen gebruikt worden. De voormalige voetbalvelden ruimden plaats voor de plannen van Zellikse inwoners en leerlingen. Zo is er een lig- en rustweide, speel- en avonturencirkels voor kleine kinderen, een skate- en calisthenics park en een polyvalent speelveld.

Tien jaar geleden vonden de eerste samenkomsten plaats om de nieuwe site vorm te geven, de eerste steen werd twee jaar geleden gelegd. Alleen maar blije gezichten dus zaterdag tijdens de opening. Heel wat verenigingen zijn blij dat ze over nieuwe lokalen beschikken, al werd er hier en daar toch geopperd dat “de polyvalente zaal wel erg klein lijkt voor eetfestijnen en schoolfeesten”. 

Nu volgt nog een laatste fase, waarbij het oude Den Horinck en de aanpalende jeugdlokalen, afgebroken zullen worden. En dan is het project, dat 17 miljoen euro heeft gekost, echt klaar om in gebruik genomen te worden. “Dit is een hoogdag voor sport en cultuur”, vat schepen Geert Heyvaert (Team Burgemeester) het samen. “Dit moet echt een ontmoetingsplek voor de Zellikenaar worden. Het wordt een uitdaging om iedereen uit het diverse Zellik zich hier thuis te laten voelen, maar vandaag is dat alvast goed gelukt.”

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk