Trajectcontrole in Mollem nu ook actief

Met de activatie deze week van de laatste trajectcontrole op de Kasteelstraat in Mollem, zijn er nu zeven routes in Asse waar permanent de snelheid gecontroleerd wordt. Ook doorgaand zwaar verkeer wordt beboet op deze plekken.

In maart startte in Asse de uitrol van een ANPR-cameranetwerk. Op zeven trajecten in de verschillende dorpscentra controleren camera’s of de snelheid van het doorgaand verkeer niet hoger ligt dan 30 km/u en of het doorgaand zwaar verkeer zich aan de tonnagebeperking van +3,5 ton houdt. Het gemeentebestuur wil zo het doorgaand en zwaar verkeer op de hoofdwegen houden en de kleinere wegen voorbehouden voor voetgangers, fietsers en lokaal verkeer.

Het traject tussen Muurveld, Bloklaan en Boekfos werd in maart als eerste geactiveerd, deze week werd ook het laatste traject op de Kasteelstraat in Mollem geactiveerd. Het gemeentebestuur is tevreden dat alle trajectcontroles nu in werking zijn. “De verlaging van de maximumsnelheid van 50 naar 30 kilometer per uur en een verbod op doorgaand vrachtverkeer kent een algemeen draagvlak”, klonk het eerder al.

“We ontvangen zeer weinig klachten over het systeem”, zegt burgemeester Van Elsen verder. “Meer zelfs, de bewoners langs het traject zijn zeer positief. De snelheid is er gedaald en het is er veel rustiger, ook qua vrachtwagenverkeer.” Er vond ook al een eerste evaluatie plaats van de in maart opgestarte trajecten. Van maart tot eind juni reden 809.643 wagens over de vier al werkende trajecten, waarvan 7.882 bestuurders een overtreding begingen. Het merendeel van de overtreders, zo’n tachtig procent, wordt begaan door niet-Assenaren.

 “De wegen rond deze trajectcontroles worden gescreend. Wanneer andere wegen en routes plots een sterk verhoogde verkeersstroom zouden kennen of bepaalde gedragingen de kop opsteken, rollen we ook hier extra flankerende maatregelen uit. Eerste metingen geven aan dat dit niet meteen het geval is.”

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk