Tentoonstelling eerste Hopduvelfeesten opent de deuren

In het Oud Gasthuis van Asse gaan kijken naar een tentoonstelling over de Hopduvelfeesten. Aan de hand van foto’s, kostuums, krantenartikels en getuigenissen worden de eerste Hopduvelfeesten uit de jaren ‘50 mooi in beeld gebracht.

Het is nog even wachten tot de Hopduvelfeesten maar vanaf vrijdagavond kan je in het Oud Gasthuis wel terecht voor een tentoonstelling rond de eerste Hopduvelfeesten in 1956. De Cultuurdienst, heemkring Ascania en het Hopduvelcomité verzamelden heel wat materiaal, gaande van foto’s en krantenartikels tot kostuums en bierpotten. De geschiedenis van de hopduvel in Asse gaat al ver terug, maar de tentoonstelling zelf kwam redelijk toevallig tot stand.

“We waren aan het nadenken over een thema voor Erfgoeddag tot we toevallig op een usb-stick stootten van fotograaf Maurice Heuninckx. Daarop stonden foto’s van de eerste Hopduvelstoeten in de jaren ‘50”, vertelt Mieke Joostens van de Cultuurdienst. De mythe van de hopduvel, de stormwind die de hopboeren met hun metershoge hopranken schrik aandeed, gaat al lang mee. Maar pas in 1956 werd de hopduvel pas voor het eerst uitgebeeld.

“Bij een stoet naar aanleiding van de aanstelling van burgemeester Van Wijnendaele in 1953 werd de hopduvel voor het eerst vormgegeven. Drie jaar later stelde Eugeen Van Den Broeck de eerste echte Hopduvelstoet samen. Ook toen al werd het zeer groots aangepakt, deden alle Assese verenigingen mee en stroomden de straten vol om het spektakel te bekijken.”

Dat is ook duidelijk te zien in de foto’s van Maurice Heuninckx en ook de nationale en internationale pers bracht verslag uit van deze Hopduvel- en brouwersfeesten. “De grote brouwerijen uit die tijd sponsorden de stoet en hadden hun eigen wagen waarop lokale verenigingen een spektakelstuk brachten. Er werden ook gepersonaliseerde bierpotten uitgebracht, waarvan we er ook enkele tentoonstellen”, zegt cultuurcoördinator Katelijn Ringoot.

Naast heel wat uniek materiaal van die eerste stoeten, zoals kostuums, affiches en vlaggen, zal er op de tentoonstelling een documentaire van een veertigtal minuten te zien zijn. Daarin halen Johan Stoefs en Willy Marivoet een vijftiental getuigen die van dichtbij bij de Hopduvelstoeten betrokken zijn, voor de camera. 

“Er is heel wat materiaal over de Hopduvelstoeten dat we nu archiveren en digitaliseren, het zou zonde zijn om dit niet te gebruiken in een tentoonstelling. Bovendien is het een van de laatste kansen om de getuigen van die eerste stoeten nog aan het woord te laten. Met deze tentoonstelling hopen we dat er nog heel wat nieuw materiaal en getuigenissen opduikt. Want er ligt zeker en vast nog heel wat op de zolders.”

Vernissage van de tentoonstelling ‘eerste Hopduvelstoeten’ is komende vrijdag om 20 uur in hopcafé Lazarus. Nadien is de tentoonstelling in het Oud Gasthuis gratis te bezoeken iedere zaterdag en zondag tussen 14 en 18 uur en dat tot en met 15 september.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk