Kato opent nieuwe hobbywinkel in Asse

In de Stationsstraat 56 in Asse opende deze week de nieuwe winkel ‘Malja’. Kato Blokerije speelt er in op de noden van de creatievelingen. Wie wil breien, haken, tekenen of schilderen, Kato heeft er het juiste materiaal en advies voor.

Ze heeft net een diploma orthopedagogie op zak, maar een job in die sector zag Kato Blokerije (25) uit Asse niet meteen zitten. Als creatieve duizendpoot sloeg ze wel al vaak aan het breien, haken en tekenen. In een pand van haar ouders in de Stationsstraat in Asse kon Kato deze week haar droom waarmaken: starten met een eigen creawinkel.

“Creatievelingen en hobbyisten konden vroeger in Asse terecht bij Kiekeboe. Maar nadat zij een tiental jaar geleden de deuren sloten, kwam er niets in de plek”, zegt Kato. “Wie spullen zoals wol of acrylverf nodig heeft, moet al naar de groothandel of hobbywinkels in Merchtem of Opwijk. Zelf koop ik mijn spullen online, maar de verzendkosten lopen zo al snel op.”

Kato merkte dat er steeds meer vraag kwam naar een nieuwe hobbywinkel in Asse en besloot om de sprong te wagen. Deze week ging haar creawinkeltje ‘Malja’, wat Portugees is voor breien, open in de Stationsstraat. Wie voorbij de winkel passeert, valt vooral het kleurrijke rek met wol op. “Dat was de bedoeling, dat moet de klanten naar binnen lokken”, lacht Kato.

Kato richt zich vooral op creatievelingen die willen breien, haken, tekenen of schilderen en heeft verder ook een aanbod aan diamant painting. “Ik moet ergens een keuze maken en dat zijn de dingen die ik zelf ook regelmatig doe. Zo kan ik ook heel wat advies geven aan de klanten en daarmee wil ik me onderscheiden van goedkopere webshops. Hier krijg je advies en kan je al eens een product uittesten.”

Tijdens haar eerste week zijn er al heel wat creatievelingen komen piepen in de winkel. En daarbij ook heel wat jongeren. “Haken, breien en borduren is opnieuw in, ook bij de jongere generatie. Ze leren dat dan aan de hand van Youtubevideo’s.”

Daar wil Kato binnenkort verder op inspelen door zelf ook workshops te organiseren. “Ik heb hier in de winkel een grote, uitschuifbare tafel waar ik workshops wil organiseren. Dat kan gaan van haken tot bloemschikken. Maar ik wil op termijn ook starten met een hobbyclub voor senioren. Ik wil hen uit de eenzaamheid halen en activiteiten organiseren. Sinds corona zijn er veel van zulke clubs gestopt en komen veel ouderen niet meer buiten. En sowieso is iedereen hier welkom voor een babbeltje.”

Malja, Stationsstraat 56 Asse, open van woensdag tot en met zaterdag van 10 tot 13 uur en van 13.30 tot 18 uur. www.malja.be.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk