Autodelen met Cambio kan nu ook in Asse

Vanaf deze week zijn er in Asse twee deelwagens beschikbaar van Cambio. Wie geen eigen auto heeft, kan deze auto’s gebruiken voor zijn of haar verplaatsingen. Volgens het gemeentebestuur gaat dat eenvoudig en is het vaak goedkoper dan een eigen auto.

In de grote steden is autodelen al meer in gebruik, maar stilaan raakt het ook in kleinere gemeenten in gebruik. Na deelfietsen investeert het gemeentebestuur van Asse nu ook in autodelen. Sinds deze week zijn er twee deelwagens van Cambio beschikbaar op de parking van de Asphaltcosite, vlakbij het station en ‘t Jass. Binnenkort verhuist een van deze wagens nog naar het Gemeenteplein.

“Het zijn elektrische wagens en er zal een parkingplaats voorzien worden waar deze wagens opgeladen kunnen worden”, zegt burgemeester Koen Van Elsen (Team Burgemeester). Op 10 september om 19 uur volgt er nog een infovergadering in ‘t Jass over hoe dit deelwagensysteem gebruikt kan worden. “We zijn zeer tevreden dat we dit nu al kunnen opstarten met twee wagens, maar uiteraard is dat veel te weinig voor Asse. We gaan het gebruik van deze deelwagens evalueren en mogelijk nog uitbreiden naar de deelgemeenten van Asse.”

Brecht Himpe, projectmedewerker bij Cambio, legt uit wat je nodig hebt om met zo’n deelwagen op pad te gaan. “Nadat je een abonnement hebt afgesloten met Cambio, krijg je toegang tot een reservatiesysteem. Daar kan je een wagen voor een bepaald tijdslot reserveren, zodat je zeker bent dat je de wagen kan gebruiken. Met de app van Cambio kan je de wagen ontgrendelen, je rit rijden en de wagen terugbrengen naar de vertreklocatie.”

Waar je bij een eigen wagen heel wat kosten hebt, betaal je bij Cambio enkel voor het gebruik in tijd en kilometers. “Autodelen is vaak goedkoper dan een eigen auto, zeker voor wie minder dan vijfduizend kilometer per jaar aflegt. Van onderhoud, keuring of administratie moeten Cambiogebruikers zich niets aantrekken. Je kan met de deelwagen zelfs op vakantie naar het buitenland. De reservatie gaat van een uur tot zelfs meerdere dagen”, aldus Brecht Himpe.

Ook Edward Van Keer (Groen) is zeer tevreden dat er in Asse eindelijk deelwagens beschikbaar zijn. “Vanaf 2013 heb ik vanuit de oppositie autodelen jaarlijks een of meerdere keren ter sprake gebracht tijdens de gemeenteraad. De laatste jaren heb ik er ook al meermaals een schriftelijk agendapunt over ingediend. Ik ben blij dat er nu, elf jaar na mijn eerste vraag, deelauto’s van Cambio naar Asse zijn gehaald. Tegen 2030 zouden we minstens zeventig deelwagens in Asse moeten hebben volgens het lokaal klimaatactieplan.”

“Ik vind het dan ook superbelangrijk”, gaat Edward verder. “Het is een hefboom om mensen te doen nadenken over duurzame mobiliteit. Wie een eigen auto heeft, stapt er vaak gemakshalve in. Wie voor autodelen kiest, zal sneller nadenken over welke vervoersmodus het best bij de verplaatsing past.”

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk