Trouwers en jubilarissen opnieuw welkom in raadszaal nadat plafond hersteld werd

Het plafond van de raadszaal in het gemeentehuis van Asse is hersteld. Vorig jaar in augustus kwam dat deels naar beneden tijdens herstellingswerken, waardoor er een hele poos geen huwelijken of gemeenteraden in de plechtige zaal konden plaatsvinden.

Voor het eerst sinds juni 2023 kon afgelopen maandag de gemeenteraad nog eens plaatsvinden in de raadszaal op de eerste verdieping van het oude gemeentehuis van Asse. Dat was de hele tijd onmogelijk nadat het plafond van de zaal tijdens herstellingswerken in augustus deels naar beneden was gekomen. Een firma was er toen de scheuren in het plafond aan het herstellen maar dat liep dus faliekant af, gelukkig zonder gewonden.

Voor trouwers en jubilarissen was er geen probleem, zij werden eerder al ontvangen in de kleinere schepenzaal. Maar voor de maandelijkse gemeenteraad moest er wel een oplossing gevonden worden. “En ik ben blij dat we voor onze gemeenteraden gedurende de herstellingswerken terecht konden in de grote vergaderzaal van het nieuwe commissariaat van politiezone AMOW. Ze waren zeer gastvrij en flexibel, waardoor de gemeenteraden vlot konden doorgaan”, zegt Algemeen Directeur Lander Van Droogenbroeck.

De herstelling van het plafond in de raadszaal bleek uiteindelijk meer werk dan verwacht. Bijna tien maanden lang was de zaal buiten gebruik. “We hebben verschillende opties bekeken. Een optie was om het plafond te verlagen door een spanplafond. Dat was goedkoper, maar we wilden de eigenheid van de zaal niet verliezen. Daarom lieten we het plafond in originele staat herstellen. Het profiel werd in 3D-print aan het plafond vastgemaakt.”

Daarvoor moest het volledige plafond uitgebroken worden, inclusief de vele houten latjes waarmee het plafond vastgemaakt zat aan de steunbalken. “De latjes zaten vol houtworm en moesten wel verwijderd worden. Daarom moest ook de zolder leeggemaakt worden. Daar stond nog archief van de gemeente. De zolder gaan we nu niet meer gebruiken, al hebben we wel de vloer laten isoleren”, zegt Lander Van Droogenbroeck.

De scheuren in het plafond werden waarschijnlijk veroorzaakt door enkele lekken. Maar na de totale opfrissing ziet de raadszaal er zo goed als nieuw uit. “Echt een dikke dankjewel ook aan het poetspersoneel van de gemeente”, strooit de Algemeen Directeur met lof. “Want door het plafond te verwijderen, was er precies een stofbom gevallen in de zaal. Ze hebben alles opnieuw opgeblonken. Ook de kristallen van de drie grote lusters in de zaal hebben ze manueel opgeblonken. Het viel op dat het tijdens de gemeenteraad maandagavond plots veel helderder was.”

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk