187 Kobbegemnaren tekenen petitie tegen bouwaanvraag voor drie windturbines

Een delegatie van actiecomité Windmolens in Kobbegem trok vrijdag naar het gemeentehuis van Asse om er een petitie met 187 handtekeningen af te geven. De inwoners kanten zich tegen de bouwaanvraag van drie hoge windturbines in de omgeving van Kobbegem.

De twee bouwaanvragen voor in totaal drie windturbines, twee ter hoogte van de I. Crokaertstraat en een in de buurt van Heierveld, blijft voor beroering zorgen in Asse. Op de laatste dag van het openbaar onderzoek voor die eerste bouwaanvraag, trok een delegatie van het actiecomité Windmolens Kobbegem naar het gemeentehuis van Asse. Zij hadden een petitie bij voor burgemeester Koen Van Elsen (CD&V) met 187 handtekeningen van Kobbegemnaren die zich tegen de bouwplannen kanten.

“Wederom wordt Kobbegem in een vakantieperiode geconfronteerd met een bouwaanvraag voor windmolens. Dat maar liefst 187 bewoners de petitie tekenen tijdens de vakantiemaanden, toont hun ongenoegen duidelijk aan”, klinkt het bij het buurtcomitĂ©. De inwoners kanten zich niet tegen groene energie maar vinden dat er in de buurt al heel wat gerealiseerd werd op dat vlak.

“Ditmaal gaat het over aanvragen voor windmolens die wel heel dicht tegen de woonkern en in waardevol natuurgebied zouden terechtkomen. De gevolgen zouden dan ook nefast zijn”, vindt het actiecomitĂ©. “We hebben bijgevolg een gezamenlijk bezwaarschrift ingediend in het kader van het openbaar onderzoek, maar wilden toch ook de plaatselijke politici rechtstreeks informeren over het ongenoegen dat hierover leeft.” Het actiecomitĂ© hoopt nu op een negatief advies van de gemeente voor de omgevingsvergunning, ook al is het de Vlaamse overheid die de finale beslissing zal nemen. 

Burgemeester Koen Van Elsen wacht het openbaar onderzoek af, pas nadien zal het college zich uitspreken over het dossier. “Maar het is duidelijk dat er niet veel gewijzigd is ten opzichte van de eerste aanvraag dit voorjaar. We hebben nochtans aan bouwheer Elicio zeer duidelijk gemaakt dat er een maatschappelijk draagvlak moet zijn, net als een participatietraject.”

De burgemeester heeft respect voor de acties van de buurt. “Je moet het maar doen om nu al voor de tweede keer bij iedereen langs te gaan om al die handtekeningen te verzamelen. Ik heb ook weet van twee georganiseerde bezwaren door actiecomitĂ©s. Het dossier leeft duidelijk bij de mensen”, aldus de burgemeester.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk