School in de Mollestraat sluit de deuren na 170 jaar

Een laatste schooldag is altijd speciaal, maar bij GBS De Schatkist was het dit jaar toch nog iets specialer. Vrijdag namen de kinderen, leerkrachten en ouders namelijk definitief afscheid van het schooltje in de Mollestraat want vanaf 1 september verhuist iedereen naar de vestiging in Krokegem, waar momenteel nog druk gewerkt wordt aan een nieuwbouw.

Na 170 jaar valt dus het doek over het schooltje in de Mollestraat. De school werd in 1853 opgericht door Jozef Luytgarens uit Brussel en was daarmee het oudste nog bestaande schooltje uit Asse-centrum. Het huidige schoolgebouw dateert uit 1908. Eind 2019 kondigde het gemeentebestuur aan geen geld te willen steken in een verbouwing van de school, omdat er ook geen ruimte tot uitbreiding meer was, en werd er gestart met een nieuwbouw naast de tweede vestiging van de school in Krokegem.

“Ik was echt een paar dagen niet goed van dat nieuws, zeker ook omdat we het via de pers moesten vernemen. Maar ondertussen is het al verwerkt en kijk ik nu naar de toekomst”, zegt Hilde De Koninck. Zij stond jarenlang voor de klas in het zesde leerjaar en is nu de zorgcoördinator van de school. Met haar 24 dienstjaren is ze momenteel de langstwerkende leerkracht in de Mollestraat. 

En hoewel het gebouw oud is, heeft Hilde er altijd graag voor de klas gestaan. “Het schooltje straalt echt onderwijs en karakter uit. Het is wel raar dat het nu de laatste dag is dat hier les wordt gegeven, het schooltje staat hier nu al zo lang. Ik heb hier altijd veel energie in gestoken.”

De echte laatste schooldag werd dan ook uitbundig gevierd. “Eerst was het natuurlijk tijd voor de rapporten, nadien gevolgd door ons traditionele free podium”, zegt juf Hilde. “Nadien maakten de leerlingen en leerkrachten, de laatste parels van deze school, een affiche en lieten we samen een wensballon op. En om 12 uur sloten we samen symbolisch nog een laatste keer de poort.

Vanaf 1 september worden de kinderen uit de Mollestraat dus verwacht op de vestiging in Krokegem, waar van het eerste kleuterklasje tot en met het zesde leerjaar plaats zal zijn voor vijfhonderd kinderen. “Jammer genoeg zullen we onze intrek in de nieuwbouw pas na de herfstvakantie kunnen nemen waardoor het de eerste maanden wat behelpen zal zijn in klascontainers”, zegt directrice Ilse Van de Perre.

Deze week werd al gestart met de verhuis richting Krokegem. “Het zal een hele volksverhuis worden met alle banken die mee verhuizen. Het zal pittig worden, maar ik zie het goedkomen. Er wacht ons een fantastisch nieuw gebouw met een brede leergang en grote klassen. De kinderen uit de Mollestraat gaan er zich zeker goed voelen en snel nieuwe vriendjes maken”, is directrice Ilse overtuigd.

Wat er vanaf 1 september met het schoolgebouw in de Mollestraat gaat gebeuren, is momenteel nog niet duidelijk. Mogelijk vindt de kunstenacademie er tijdelijk onderdak in afwachting van hun nieuwbouw.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk