Zellikenaar Simon-Pierre geeft benefietconcert op piano

Donderdagavond kan je in de kapel van het Oud Gasthuis in Asse terecht voor een pianoconcert van Zellikenaar Simon-Pierre Pollin (22). De opbrengst ervan gaat naar het ontwikkelingsproject van zijn grootvader in Burundi.

Simon-Pierre Pollin is al sinds zijn vier jaar verslingerd aan de piano. De ondertussen 22-jarige Zellikenaar kreeg eerst privélessen en trok nadien naar de academie van Zellik. Vandaar ging het naar het Koninklijk Conservatorium in Brussel waar hij in juni na vijf jaar zal afstuderen als master in piano. “Ik ben dagelijks met mijn instrument bezig om elke dag beter te kunnen worden. Ik heb als doel om volgend jaar in Duitsland of Oostenrijk verder te studeren, twee landen waar er grote centra zijn voor klassieke muziek. Ook de Music Chapel in Waterloo is zeker nog een optie voor mij. Mijn droom is om te kunnen leven van mijn concerten, te groeien als pianist en persoon en om te kunnen reizen en nieuwe mensen te ontmoeten”, zegt Simon Pierre.

Simon-Pierre toont zijn talent ook graag op een podium. Zo nam hij al deel aan verschillende nationale en internationale wedstrijden. In 2019 won hij de eerste prijs in zijn categorie op de wedstrijd Young Opus in Parijs en kreeg hij in 2022 de derde prijs bij de Stephan De Jonghe wedstrijd in Aalst. Bij enkele gerenommeerde pianisten als Daniel Blumenthal, Markus Groh, Vitaly Samoshko en Michel Béroff nam hij deel aan masterclasses. En Rotary Oudenaarde nodigde Simon-Pierre al enkele keren uit voor een concert.

Maar donderdagavond 15 december om 20 uur speelt hij dus een thuismatch in de kapel van het Oud Gasthuis in Asse. Simon-Pierre speelt er een benefietconcert waarbij de opbrengst gaat naar de vereniging ‘We doen wat we kunnen’ die ontwikkelingsprojecten opzet in Burundi. “Deze organisatie ligt mij heel nauw aan het hart omdat de directeur ervan mijn opa van 78 is. En bovendien is hij nog steeds actief aan het werk daar in Burundi”, legt Simon-Pierre uit.

‘We doen wat we kunnen’ is een organisatie die ontwikkelingsprojecten opzet in Burundi dankzij de financiële steun van allerlei donoren. Van de gemeente Asse kan het zo rekenen op steun via de Grosa, de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking Asse. “Mijn opa, Maurice Pollin, verblijft tien maanden in Burundi en komt dan twee maanden terug naar Zellik om uit te rusten en om aan zijn volgende projecten te denken”, vertelt Simon-Pierre. “Zijn vereniging is vooral actief in scholen waar hij leraar en directeur was en waar veel noden zijn. Zo helpen ze met de uitbreiding van infrastructuur, de aankoop computers en schoolbanken, enzovoort.”

Simon-Pierre is de gemeente Asse dankbaar voor de vele steun die zijn opa in het verleden al kreeg. “Voor zover ik mij herinner heb ik altijd foto’s gezien en verhalen gehoord van mijn opa over Burundi. Hij heeft me ook al meermaals uitgenodigd om er een pianoconcert te geven. Wetende dat het daar moeilijk is om een concert te geven, heb ik beslist om het hier in Asse te organiseren waar het voor mij gemakkelijker is. Dit is dus de eerste keer dat ik een benefietconcert speel ten voordele van ‘We doen wat we kunnen’ maar zeker niet de laatste”, aldus Simon-Pierre. Meer info en tickets voor het concert vind je op de website van het CC Asse.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk