Jeroen maakt al zes jaar lang de mooiste natuurfoto’s in IJsland

Jeroen Van Nieuwenhove (35) was al jaren gefascineerd door IJsland en zes jaar geleden ruilde hij dan ook het drukke Asse in voor de natuurpracht van IJsland. Ondertussen heeft hij er een gezin en is hij er aan de slag als gids en natuurfotograaf. Hij specialiseerde zich in landschaps-, dieren- en luchtfotografie en zo kon hij de afgelopen jaren de mooiste beelden vastleggen. Maar het hoogtepunt volgde toch in 2021 toen het eiland nog op slot zat door de coronapandemie. Dan barste in het zuidwesten van het land de Fagradalsfjall uit en kon Jeroen voor het eerst een vulkaanuitbarsting in beeld brengen.

“Tot dan was een vulkaanuitbarsting iets wat ik nog niet kon fotograferen. Ik was wel al eens twee keer in IJsland tijdens een uitbarsting maar toen was het te slecht weer”, vertelt Jeroen. Deze keer had hij alle geluk. De uitbarsting was niet explosief waardoor hij zeker de eerste weken tot vlak bij de vulkaan kon komen. Bovendien liet IJsland toen nog geen toeristen in het land, waardoor de foto’s van Jeroen de wereld rondgingen.

“De eerste zes weken heb ik redelijk unieke beelden kunnen maken vlak naast de lavastroom. Dat zal me eeuwig bijblijven, het zal niet vaak meer voorkomen dat ik zulke beelden ga kunnen maken. Elke dag was anders, de uitbarsting bleef nooit hetzelfde.” Tot IJsland deze zomer een nieuwe uitbarsting kende met de vulkaan Meradalir, niet ver van de eerste eruptie.

Lees verder onder de foto.

De tentoonstelling is nog tot en met 13 november te bezoeken tijdens de openingsuren van het CC Asse.

“In totaal maakte ik meer dan 50.000 foto’s van de uitbarstingen. Telkens vanuit een ander perspectief, op een verschillend tijdstip of met een drone. Naar de eerste uitbarsting trok ik 44 keer, deze zomer ging ik zes keer. Niet simpel als je weet dat de uitbarstingen in onbewoond gebied plaatsvonden en er telkens een pittige wandeling van 6,5 kilometer aan vooraf ging. Vaak ging die door onherbergzaam gebied en dat met vijftien kilo bagage op mijn rug.”

Ondertussen keerde Jeroen voor enkele dagen terug naar zijn voormalige woonplaats Asse. Daar opende in de foyer van het CC Asse zijn fototentoonstelling Vuur en IJs met zijn mooiste beelden uit IJsland en uiteraard ook een focus op de recente uitbarstingen. “Zeven jaar geleden had ik hier al eens een eerste tentoonstelling maar ondertussen kende mijn fotografie al een enorme evolutie. Het is zeker speciaal om hier opnieuw mijn werk te laten zien aan vrienden en familie. Zo kan ik hen ook eens tonen wat ik gedurende zes jaar in IJsland heb gedaan”, aldus Jeroen.

Hij combineert de tentoonstelling, die nog tot en met 13 november vrij te bezichtigen is, met enkele lezingen over zijn eerste boek New Earth. “Met mijn boek ‘New Earth’ vertel ik een persoonlijk, ervarings- en fotografisch-gericht verhaal over één van de indrukwekkendste natuurfenomenen die ik heb mogen fotograferen. Ik ben ook tevreden dat de Matador Uitgeverij uit Asse het boek in België kan verkopen.”

Meer info: www.jvn.photo/

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk