Folkcorner Den Appel houdt grote uitverkoop van duizenden folk-, kleinkunst- en wereldmuziekplaten

Het was Miel Appelmans (77) die 45 jaar geleden startte met Den Appel. De leerkracht Nederlands en Engels was gefascineerd door liedjesteksten, kleinkunst en singer-songwriters. “Miel wou muziek bij de man brengen die op radio en televisie geen kans kreeg. De leuze was dan ook ‘de luxe van een eigen smaak’. Dus begon hij met een eigen muziekwinkel. Eerst bij hem thuis in Londerzeel, later in Zellik en aan het station van Asse. Toen in 2000 ‘t Smiske opende aan het Gemeenteplein van Asse, werd folkcorner Den Appel een onderdeel van het muziekcentrum”, legt huidig coördinator Klaas Keymolen (37) uit.

Miel is dan ook een referentie in de folkscene. Naast uitbater van de platenzaak schreef hij teksten voor het kleinkunstduo Miek en Roel. “Ik herinner me nog hoe Miel steeds meer cd’s in huis haalde. Als je er op bezoek ging, kon je de stapels cd’s terugvinden tot op de chasse van de toilet. En als je wou gaan zitten, moest je altijd eerst een stapeltje cd’s verplaatsen. Op het hoogtepunt moet hij wel 18.000 titels in huis gehad hebben en was de folkcorner de grootste folkwinkel van Europa”, zegt Klaas. Maar nu wil de folkcorner de selectie aan cd’s afslanken en houdt het daarom een grote uitverkoop.

Miel zelf stond tot vlak voor de coronapandemie uitbrak nog in de winkel maar verhuisde ondertussen naar een rusthuis in de Kempen. “Hij kan leven met de toekomstplannen”, zegt Klaas. “Omdat we dwarsliggers waren, bleef de verkoop lange tijd stabiel. Ook op festivals kenden we steeds een goede verkoop. En de artiesten die kwamen optreden in ‘t Smiske gaven achteraf vaak hun gage volledig uit aan cd’s”, lacht Klaas. “Maar de laatste tijd komen er minder mensen in de winkel, al draait de webshop nog wel goed. Dit is dan ook geen echt einde van de folkcorner, wel eerder een grote uitverkoop.”

Bij Den Appel hopen ze dan ook om heel wat cd’s van minder bekende folkgroepen of wereldmuziek uit bijvoorbeeld de Balkan of Zuid-Oost Azië te kunnen verkopen. De verzamelaar zal hier zeker enkele pareltjes op de kop kunnen tikken. “Via de webshop en in de winkel verkopen we de cd’s aan zeven euro en in de winkel geldt: vijf plus een gratis. In december zal de winkel open zijn op zaterdag en zondag tussen 14 en 17 uur of op afspraak.”

Nadien wil Klaas meer inzetten op de verkoop van recenter werk, lokale bands en werk van het eigen platenlabel Appel Rekords via de webshop. “Daarop werden al 120 platen uitgebracht en daar willen we meer op focussen. We focussen op beloftevolle bands en begeleiden hen bij de opnames en promotie van hun albums. Zo werd 25 jaar geleden de eerste plaat van Laïs uitgebracht bij ons”, aldus Klaas.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk