Bewoners van de Varent in het pittoreske Asbeek reageerden verrast toen vorige week plots een openbaar onderzoek startte voor de bouw van een duivenkwekerij op een perceel van twee hectare landbouwgrond. In de aanvraag zit de bouw van drie duivenhokken, een dienstgebouw, een bedrijfswoning en parking vervat. De duivenhokken zullen op een hoogte in een houten constructie gebouwd worden met een oppervlakte variërend tussen 168 en 198 vierkante meter. Naast de hokken komt een dienstgebouw met een grote werkplaats en een ruimte voor leveringen, maar ook aanvullende ruimtes zoals een ontvangstruimte, een vergaderzaal en een bureau.
Ondertussen wordt in Asbeek verontrust gereageerd op de onverwachte bouwplannen. “Niemand was op de hoogte en plots hangt hier een aanvraag voor een duivenkwekerij met meer dan 1.500 duiven uit”, reageren enkele buren verrast. Zij vinden niet dat het bedrijf thuishoort in het landelijke Asbeek. “Dit zijn eerder industriële activiteiten. Dit hier toelaten schept een precedent voor nog meer van dit soort activiteiten. En zo verdwijnt er nog eens twee hectare pure landbouwgrond”, vindt de buurt.
De omwonenden vrezen ook het extra verkeer en bijkomende gedaver op de kasseibaan. “Het is bovendien een heel drassig perceel met een bron. Dat gaan verharden zal voor extra overstromingen zorgen lager in Asbeek. We maken ons ook zorgen om de veiligheid want het kweken van dure duiven zal mogelijk ook mensen met slechte bedoelingen naar Asbeek lokken. En tot slot zullen we ook ons landelijke uitzicht verliezen waarvoor we destijds extra betaald hebben bij de aankoop van onze woningen”, reageren de omwonenden. Ze willen dan ook massaal bezwaar aantekenen en lanceren ook een petitie en een affichecampagne.
Lees verder onder de foto.
Yannick Deridder (33) uit Liedekerke diende de bouwaanvraag in voor zijn bedrijf Flanders Collection. Hij is een grote internationale speler gespecialiseerd in het kweken en verhandelen van moederdieren. “Ik merk dat er heel wat cowboyverhalen rondgaan over onze plannen. Het aantal duiven spreekt misschien tot de verbeelding. Afhankelijk van het moment zullen er tweeduizend duiven zijn, waarvan vierhonderd moederdieren. Maar daar zal de buurt geen last van ondervinden”, zegt Yannick.
“Zo zullen de duiven nooit uitvliegen. Ze blijven in hun hok zoals kanaries en worden goed verzorgd. De buren zullen daar geen geur- of geluidsoverlast van ondervinden. Ook hun vrees voor veel vrachtverkeer is onterecht. Maandelijks wordt er maximaal twee keer voeding geleverd voor de dieren met een vrachtwagen. De verkochte duiven worden weggebracht met een aangepaste bestelwagen. Tractoren komen er ook niet aan te pas.”
De Liedekerkenaar zocht naar eigen zeggen lang naar een bestaande boerderij om zijn activiteiten verder te zetten. “Nu zitten we verspreid over drie locaties maar dat is niet leefbaar. Een plek vinden om alles te centreren was niet simpel. De buurt mag niet vergeten dat ze zelf in agrarisch gebied gebouwd of gekocht hebben. Daar horen bedrijven als het mijne ook in thuis”, vindt Yannick.
“We hebben het onderzocht maar in industriegebied horen we met onze para-agrarische activiteit niet thuis. Je mag het niet vergelijken met het kweken van varkens of koeien. We streven naar zo min mogelijk overlast voor de buren, dat kunnen mijn huidige buren bevestigen. En ik wil gerust een serieus gesprek aangaan met de Asbekenaren om een en ander uit te klaren.”
Het openbaar onderzoek loopt nog tot en met 12 november.