Drie kandidaten willen ballonloods op Pivo-site

Er zijn drie kandidaten om een nieuwe bestemming te geven aan de zwaar vervallen maar beschermde ballonloods op de Pivo-site in Relegem.

De provincie Vlaams-Brabant, eigenaar van de site, lanceerde voor de zomer een openbare bevraging om de historische ballonloods in erfpacht te geven voor een symbolische euro.

De ballonloods was onderdeel van de voormalige luchtmachtkazerne Serge Eckstein die in 1995 werd gekocht door de provincie en sindsdien werd omgevormd tot het opleidingscentrum Pivo.

De ballonloods blijft echter het zorgenkindje. De loods dateert uit 1922 en tot 1940 werd er een grote weer- en observatieballon in bewaard. De ijzeren constructie is in zeer slechte staat, maar werd in 2001 op de lijst van de beschermde monumenten geplaatst.

Onroerend Erfgoed wil dat de aftakeling stopt, maar een restauratie zou 1,5 miljoen euro kosten en de provincie kan daarvoor niet rekenen op subsidies. Een private eigenaar wel en dus werd het plan bedacht om de loods af te staan voor een symbolische euro.

Projectontwikkelaars mochten de voorbije maanden voorstellen indienen om de loods een creatieve nieuwe invulling te geven. Zowel wonen, horeca of seminarieruimten zijn mogelijk, voor zover aan de restauratienormen wordt voldaan. Die bevraging leverde dus drie gegadigden op die een dossier indienden.

“Twee kandidaten willen er een woonfunctie aan geven, de derde kandidaat is de Aramese gemeenschap uit Zellik die er een geloofsruimte wil onderbrengen”, zegt gedeputeerde Tom Dehaene (CD&V).

“Begin volgend jaar mogen de drie kandidaten hun projecten komen toelichten aan de deputatie en vervolgens zullen we een keuze maken.”

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk