Oud-vredegerecht wijkt voor veilige doorgang

Het vroegere gebouw van het Vredegerecht op het Gemeenteplein van Asse wordt bijna zeker binnenkort gesloopt. Het pand is te versleten om te renoveren. In de plaats ziet het gemeentebestuur van Asse een veilige doorsteek voor fietsers en voetgangers.

De onverwachte mededeling over de sloop kwam van schepen Michel Vanhaeleweyck (Open VLD) in antwoord op een vraag van raadslid Peter Verbiest (N-VA) tijdens de laatste gemeenteraad voor de vakantie.

Het oud-vredegerecht, geprangd tussen de cultuursite Oud Gasthuis en de Vrije Kleuterschool op het Gemeenteplein, was tot 3,5 jaar geleden in gebruik als een justitiegebouw.

De gemeente liet een tijdje geleden een expertiseverslag opmaken over wat met het gebouw moest gebeuren. Zo bleek de stabiliteit van de achterzijde een ernstig probleem.

‘Een volledige renovatie werd geraamd op 1,4 miljoen euro. Maar dan hadden we nog steeds geen functioneel gebouw dat ook toegankelijk zou zijn voor minder mobiele mensen. Het advies van de expert was dan ook: ‘afbreken’’, zegt burgemeester Koen Van Elsen (CD&V).

Wachten op toestemming

Het pand dateert uit de jaren ’50 en is niet beschermd. Het is dus geen onderdeel van de historische site van het Oud Gasthuis. ‘Toch moeten we eerst de toestemming afwachten van het agentschap Onroerend Erfgoed voor we kunnen overgaan tot een sloop’, zegt Vanhaeleweyck.

‘De gesprekken daarover zitten in de goede richting. Met de sloop willen we een nieuwe doorgang creëren voor fietsers en voetgangers, als veiliger alternatief voor de Huinegem. De doorgang zal ook bijdragen tot de vergroening van het centrum en moet de site van het Oud Gasthuis beter en mooier doen uitkomen.’

De nieuwe doorgang zal, voor de zachte weggebruiker, via de onlangs goedgekeurde nieuwe verkaveling in de Wagenmeers verbinding geven met de Spiegelstraat, de Brugstraat en de wijk Borrevaal.

Bomen door de ramen

Het oud-vredegerecht is al decennia in slechte staat. Op een gegeven moment groeiden de bomen er door de ramen. Tussen het vredegerecht en het gemeentebestuur speelde zich vijftien jaar een pingpongspel af over een renovatie.

Op de zolder van hetzelfde pand bevond zich ook de politierechtbank van Asse, tot die in 2001 plots bleek afgeschaft. Het bestuur wilde het gebouw wel renoveren, maar het vredegerecht stelde, volgens het bestuur, veel te hoge eisen. Het kwam dan ook niet verder dan een opkuis van de buitengevel.

Asse was bovendien een van de laatste gemeenten waar het gemeentebestuur nog zelf instond voor de huisvesting van het vredegerecht, hoewel dat wettelijk niet verplicht was.

Eind 2011 besliste de regering om het vredegerecht over te brengen naar een leegstaand kantoorgebouw in de Neerstraat. Nadien was in het pand nog een tijdje de Parkingshop gevestigd.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk