De Lazarus heropent als receptieruimte met hop- en bierexpo

Het vroegere danscafé De Lazarus op de binnenkoer van het Oud Gasthuis in Asse heropent vrijdag als een receptieruimte. De gewelfde ruimte werd door Willy Marivoet volledig heringericht met elementen uit de bier- en hopgeschiedenis van Asse.

De Lazarusruimte, de ruime gewelfde kelder onder het historische Oud Gasthuis van Asse, was enkele jaren een vrij succesvol nachtelijk danscafé, dat door de gemeente in concessie was gegeven.

Maar toen twee jaar geleden de nieuwe cultuurzaal achter het Oud Gasthuis opende, werd geoordeeld dat het danscafé niet meer te rijmen viel met de kostbare culturele infrastructuur. De Lazarus werd gesloten. De uitbater mocht het cafetaria in de foyer van de nieuwe cultuurzaal uitbaten, maar dat draaide uit op een flop.

Intussen zijn Patrick Goossens en Veronique De Meyer sinds een klein jaar de uitbaters van de foyer, die herdoopt werd tot De MUZEkant. Zij krijgen er nu het beheer bij van De Lazarus, die vanaf 1 februari kan worden gehuurd als ruimte voor recepties, degustaties en ontmoetingen voor verenigingen.

Het idee voor de nieuwe bestemming kwam van schepen Geert Heyvaert (CD&V). Hij sprak de Assese culturele duizendpoot Willy Marivoet aan om de ruimte in te kleden met historisch materiaal uit de hop- en biercultuur in Asse.

‘Vooreerst liet ik alle muren weer wit verven, want die zagen er afzichtelijk uit’, vertelt Marivoet. ‘Ook de houten vloer van het danscafé ging eruit, zodat de oorspronkelijke oude vloer weer zichtbaar is.’

‘Samen met de heemkring Ascania en Joris Vanderveken, die een enorme persoonlijke verzameling van oud hopmateriaal heeft, begon ik de elementen te selecteren. De gemeente heeft nog een heel pak vitrinekasten uit het Fort van Breendonk waarvan ik er een aantal heb gevraagd.’

Ook de gewezen hopfamilie Van Droogenbroeck schonk boeiend materiaal, zoals originele plukboeken.

Voorts wordt continu een film over de hopcultuur vertoond, gemaakt door de Assese cameraman Johan Stoefs, met beelden die deels door Poperinge, de andere hoppestreek in Vlaanderen, werden ter beschikking gesteld.  Er is ook een unieke strooien hopduvel nog van de hand van Victor Coffé, die destijds massa’s fraaie hopduvels maakte.

De permanente tentoonstelling sluit in zekere zin aan bij het al bestaande hopmuseum in de schuur van het huisje Mostinckx in Sint-Martens-Bodegem, waar eveneens een groot deel van de collectie van Vanderveken staat. ‘We waakten erover dat er voldoende contrast is tussen dit en het huisje Mostinckx. Daar gaat het vooral over de hopteelt, hier ligt de klemtoon op wat er achteraf met de hop gebeurt.’

‘Jammer is dat het materiaal enkel te bezichtigen zal zijn tijdens recepties, al is het wel de bedoeling dat de ruimte ook wordt opengesteld tijdens erfgoeddagen of open monumentendagen.

Wie de Lazarus wenst te reserveren voor een activiteit, neemt contact op met de uitbaters van de MUZEkant. De gemeente Asse mag zelf de ruimte maximum één keer per week gebruiken voor eigen activiteiten.

lazarus asse

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk