Vijf maanden geen terrassen op Markt van Asse

De populaire Markt van Asse moet het vanaf eind september zeker vijf maanden stellen zonder terrasjes. Alle horecazaken moeten hun terrasconstructies verwijderen voor de dringende rioleringswerken. De uitbaters tonen echter alle begrip.

De horeca-uitbaters, handelaars en omwonenden van de Markt kregen maandag extra uitleg bij de geplande dringende rioleringswerken. Het dossier viel afgelopen zomer onverwacht in de nek van het gemeentebestuur.

Asse had de heraanleg van de markt wel gepland voor 2017, maar begin juli stortte een deel van de riolering in. ‘Het onderzoek bracht aan het licht dat voor de riolering permanent instortingsgevaar dreigt, vooral de kant langs de kliniek. Die blijkt door het zeer hoge debiet van de afwatering compleet uitgeschuurd. Uitstellen is geen optie, we staan met de rug tegen de muur’, zegt schepen van Openbare Werken Jan De Backer (CD&V).

De riolering, volgens een bewoonster die het zich nog herinnert aangelegd in 1956, ligt langs beide kanten op 3,5 meter van de gevels en steekt 3,5 meter diep.

Drie fasen, zes weken

De werkzaamheden starten op 29 september. De voorlopige werkplanning spreekt van drie fasen, waarbij telkens een derde van de Markt wordt opengelegd. Alle zaken blijven steeds toegankelijk en bevoorraadbaar. Gemeentelijke werklieden breken al binnen twee weken het podium af. Het materiaal blijkt gelukkig grotendeels recupereerbaar.

De timing voor de vernieuwing van de riolering is zeer strikt: de aannemer krijgt maximaal zes weken. De riolering langs de kant van de kliniek krijgt een ruimere diameter (50 cm), waar langs de kant van de Bloeyenden Wijngaerdt de huidige 40 cm volstaat.

De toekomstige markt, die in elk geval verkeersvrij blijft, wordt één egaal vlak, dus niet meer met niveauverschillen zoals nu. De bomen langs de Kattestraat zijn niet te sparen, maar er komen nieuwe bomen in de plaats.

Mobiel podium

Voorts zijn fietsbeugels, zitbanken en ondergrondse afvalcontainers voorzien, maar wat precies waar komt is nog niet beslist. Evenmin is al duidelijk welke stenen gaan gebruikt worden, maar het bestuur overweegt om de aanleg met eigen werklieden uit te voeren.

De gemeente gaat voor ‘De Mèt Duvelt’ ook een mobiel podium aankopen, dat buiten de vakantiemaanden voor andere activiteiten kan worden verhuurd.

‘In gunstige omstandigheden gaat de Markt op 1 maart weer open, met de aannemer is uiterlijk 1 april afgesproken’, aldus schepen De Backer.

Dinsdagmarkt naar Hopmarkt

De werkzaamheden hebben uiteraard ook gevolgen voor de wekelijkse markt op dinsdag. De marktkramers op de Markt en in de De Vironstraat moeten een andere standplaats krijgen.

‘We bekijken of we alle kramen kunnen concentreren op de Hopmarkt. In elk geval moeten we daar bijkomende elektriciteit voorzien’, zegt burgemeester Koen Van Elsen (CD&V).

De horeca-uitbaters beseffen dat ze komende winter met ongemakken zullen moeten leven. ‘De timing valt al bij al mee, er is mee te leven. De situatie is wat ze is. Anderzijds kijken we al vooruit naar een nog aangenamere markt’, klinkt het diplomatisch.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk