Versleten riolering versnelt heraanleg Markt Asse

Op 1 oktober gaat aannemer De Jonge uit Aalst van start met de heraanleg van de Markt in Asse.

De verfraaiing van de Assese Markt was in de meerjarenplannen van de gemeente opgenomen voor 2017, maar de recente ernstige problemen met de riolering nopen het gemeentebestuur om de heraanleg te versnellen.

Begin juli stortte die riolering over een gedeelte van zes meter in en sindsdien wordt het riool- en regenwater continu met dieselpompen overgepompt.

‘Uit het onderzoek (zie foto’s onderaan, rds) blijkt dat de riolering op de Markt, die ongeveer 70 jaar oud is, volledig stuk is’, zegt schepen van Openbare Werken Jan De Backer (CD&V). ‘Door het debiet van de waterafvoer van de kliniek is de riolering, die drie meter diep steekt, compleet uitgeschuurd. Er is een permanent instortingsgevaar.’

Omdat het niet erg logisch zou zijn om de riolering nu te herstellen en het marktplein pas in 2017 te verfraaien, besliste het schepencollege om de heraanleg, waarvan de kostprijs op één miljoen euro wordt geraamd, integraal te vervroegen.

Alle betrokken handelaars, horecazaken en bewoners krijgen op maandag 1 september de nodige uitleg tijdens een infomoment. De heraanleg van het Koensborreplein, normaal gepland in het najaar, wordt uitgesteld naar het voorjaar van 2015.

‘De riolering op de Markt wordt volledig vernieuwd en nadien wordt het plein aangepakt, een beetje in de lijn van de eerdere heraanleg van het plein aan het Oud Gasthuis. Ook het podium moet verdwijnen, maar aan het karakter van de Markt wordt niet geraakt.’

‘Er komen wel nieuwe zitbanken en vier ondergrondse containers. De verlichtingspalen, die nog vrij recent zijn, worden wel gerecupereerd. De werkzaamheden duren tot 1 mei volgend jaar. Tenzij we geluk hebben met het winterverlet, dan zal het vroeger zijn. Maar dat is altijd koffiedik kijken.’ 

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk