Geen ontslagen, toch onrust in distributiecentrum Delhaize

De onrust bij de warenhuisketen Delhaize bereikte donderdag ook het distributiecentrum in Zellik, hoewel de directie van Delhaize woensdag expliciet stelde dat geen arbeiders zouden getroffen worden in de op til staande ontslagronde binnen de warenhuisketen.

De acties in Zellik bleven grotendeels beperkt tot de ACV-leden. Over de verschillende ploegen samen ging het om een paar honderd stakers. Het ABVV, de grootste vakbond in het distributiecentrum, bepaalt pas maandag welke strategie wordt gevolgd.

In het distributiecentrum werken een kleine 2.000 mensen, van wie 1.600 met een arbeidersstatuut. 

‘Het is vooral een actie uit boosheid en omdat de arbeiders met veel vragen zitten. Daarom beslisten we de actie te steunen. We laten ze hun boosheid en vragen ventileren. De vragen nemen we uiteraard mee’, zegt Nancy Tas, ACV-secretaris Voeding en Diensten.

‘Er worden dan wel geen arbeiders getroffen door het aangekondigde collectieve ontslag, de directie van Delhaize kondigde niettemin ook een loonsvermindering aan voor het voltallige personeel. De onderhandelingen moeten daarover duidelijkheid brengen.’

‘De directie bevestigde ons nogmaals dat distributie absoluut een hoofdactiviteit blijft en dat ze steeds zoeken naar nieuwe volumes om de activiteiten hier zelfs nog uit te breiden. Garanties hebben we echter niet.’

Weinig hinder

De acties hinderden de werking van het depot slechts minimaal. Vrachtwagens werden niet geblokkeerd. De levering van groenten en fruit was wel verstoord, maar dat was niet te merken in de winkelrekken. Verwacht wordt dat de activiteit in het distributiecentrum vanaf vrijdag opnieuw normaliseert.

‘We hebben begrip voor de acties en overleggen met de mensen op het terrein’, zegt Roel Dekelver, woordvoerder van Delhaize. ‘We hopen de leveringen te kunnen voortzetten om de service aan de klanten te verzekeren.’

Dat de directie in Zellik zich begripvol opstelde bleek ook uit het feit dat ze toestemming gaf om de actievoerders te voorzien van flesjes drinkwater uit de stock. Van het huismerk uiteraard.

Ook een aantal bedienden in Zellik legden het werk neer. De onmiddellijke aanleiding was de voorstelling van een nieuw aangeworven collega.

‘Daags na de aankondiging van een collectief ontslag was dat net iets te veel ironie’, klonk het bij de bedienden. Er werd alvast afgesproken dat bij nieuwe vacatures voortaan eerst intern bij Delhaize zal worden gezocht bij de bedienden wier job bedreigd is.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk