Protest tegen voornemen laatste trein af te schaffen + UPDATE

De laatste trein afschaffen kan natuurlijk niet echt, dan wordt een andere trein ‘laatste trein’. Maar er groeit wel protest tegen het voornemen om het vertrekuur van de vroegste en laatste treinen op de lijn tussen Brussel en Dendermonde grondig aan te passen.

Het was de vereniging ‘Trein Bus Tram’ die de kat de bel aanbond: Wie vanuit Brussel naar Jette, Merchtem, Asse of Opwijk wil, kan nu nog om 23.29 uur uit het Centraal Station vertrekken, vanaf december wordt dat 21.41 uur: anderhalf uur vroeger. Gedaan dus met culturele avondactiviteiten of studenten die ‘s avonds wat langer in de hoofdstad willen blijven.

Maar ook de vroegste pendelaars zien hun trein bijna 40 minuten later vertrekken. De vroegste trein vanuit Dendermonde naar Brussel vertrekt nu in Dendermonde om 04.55 uur. In de uurregeling voor december zou dit 05.36 uur worden.

Protest

Een facebookpagina van Opwijkenaar Pieter Bouchez “Behoud de latere en vroegere treinen op de lijn Brussel-Dendermonde” kreeg op een paar dagen tijd meer dan 550 likes.  Ook N-VA Opwijk-Mazenzele laat protest horen: “Het gemeentebestuur heeft zeer recent nog aanzienlijk geïnvesteerd om de stationsbuurt te verfraaien en zo pendelaars naar Brussel aan te sporen om de trein te nemen. Nu gaat de NMBS de dienstverlening afbouwen. Hoe valt dat nog te rijmen?” Ook INZET sluit zich aan bij het protest tegen de plannen van de NMBS om het treinaanbod op onder andere lijn 60 van Brussel naar Dendermonde te beperken. “Wij zullen onze ongerustheid en die van vele Opwijkse pendelaars, maar ook mensen die vanuit onze gemeente aan cultuurbeleving doen in Brussel, rechtstreeks uiten bij Minister van Overheidsbedrijven Labille,” zegt voorzitter Luc De Ridder.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk