De politie Amow en de dienst Integrale Veiligheid organiseren vanavond, dinsdag 22 april, om 20 uur een infoavond rond inbraakbeveiliging in het CC Asse, Huinegem 4. De inkom is gratis.
‘Het is de bedoeling van de politie om het gedrag van de mensen onder de aandacht te brengen’, zegt commissaris Daniël Noens.
‘Meermaals stellen we vast dat er ramen waren open gelaten, dat er nog een ladder in de tuin lag, de tuinmeubelen achter bleven, zelfs de achterdeur niet op slot is gedaan.’
‘Vandaar een eerste actieplan: de inwoners bewust maken en hen tips geven die hen weerbaarder moet maken tegen inbraken. Het succes ligt in de samenwerking met de burgers.’
De politie Amow beleefde in 2013 haar zwartste jaar ooit op vlak van woninginbraken.
Ook de eerste drie maand van 2014 werden al 201 ‘aanvallen’ geregistreerd op woningen. Dit resulteerde in 122 effectieve inbraken (iets meer dan één per dag). In 79 gevallen bleef het beperkt tot een poging. Ter vergelijking: in 2013 waren er in dezelfde periode 119 inbraken, inclusief pogingen.
Het grootste aantal inbraken in het eerste kwartaal van 2014 was voor Asse (Zellik) met 127 woninginbraken, gevolgd door Wemmel (49), Merchtem (14) en Opwijk (11).
‘Het terugdringen van het aantal woninginbraken is al jaren een absolute prioriteit voor de politie Amow, maar de strijd wordt ongelijk gevoerd’, stelt Noens.
‘Wellicht kunnen we het aantal inbraken tot een absoluut minimum herleiden door bijvoorbeeld op elke invalsweg een patrouille te plaatsen die alle voertuigen en hun inzittenden controleert. Een gezond denkend mens weet echter dat dit onmogelijk is. De politie heeft noch het personeel noch de middelen. We proberen bijgevolg dieven en inbrekers te pakken door andere technieken toe te passen. Zo hebben we in 2013 96 gerechtelijke aanhoudingen gedaan. Er worden dus echt wel dieven opgepakt. Maar als de politie er alleen voor staat zijn de resultaten beperkt.’