Extra kaartje voor foutparkeerders in Amow

In de politiezone Amow (Asse, Merchtem, Opwijk en Wemmel) krijgen voertuigen die niet reglementair geparkeerd staan voortaan, in afwachting van het proces-verbaal dat later volgt, ook een kaartje tussen de ruitenwisser.

De politie test het nieuwe systeem sinds enkele dagen uit. Het kaartje vermeldt enkel de nummerplaat, de datum en de tekst ‘bericht van vaststelling’. Het systeem bestaat ook bij de Brusselse politie.

‘Er verloopt meestal wat tijd tussen de vaststelling van een parkeerovertreding, zoals voor een voertuig dat een inrit blokkeert, en het moment dat het proces-verbaal bij de overtreder in de bus valt. Vaak is het dan een speurtocht wie van de familie die dag met de wagen reed’, zegt commissaris Daniël Noens.

‘Het ‘bericht van vaststelling’ achterlaten op het voertuig heeft verschillende doelen. Vooreerst weet de bestuurder dat hij niet correct handelde en dat een proces-verbaal zal volgen.’

‘Ook andere weggebruikers zien dat er politiecontrole was. Dat werkt preventief want men gaat tweemaal nadenken om zeker niet dezelfde fout te maken. Voor eventuele klagers, die vragen om politietoezicht, is het bovendien het bewijs dat de politie inderdaad controleert.’

‘Tot slot wordt vermeden dat het voertuig dubbel wordt geverbaliseerd door een andere patrouille. De nummerplaat en datum, op de kaart, maakt het onmogelijk om de politie te misleiden.’

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk