Asse begint aan zijn carnavalsweekend (+ foto's)

Met de officiële overhandiging van de sleutel van het gemeentehuis aan prinses Kathy van Asse werd vrijdagavond het 36ste carnaval van Asse ingezet.

Het officiële moment in de raadzaal van het gemeentehuis stond zoals gebruikelijk stijf van de carnavaleske symboliek.

Zo bracht voorzitter Albert De Bock van Centrum België – een orgaan met 150 Belgische carnavalsverenigingen – hulde aan de Orde van Weg en Weer voor het behalen van hun ‘driegestern’, een titel die uit het Duitse carnaval werd overgenomen en die jaarlijks wordt toegekend aan een carnavalvereniging die een Prins, Boer en een (zogenaamde) Jonkvrouw in zijn rangen heeft. Weg en Weer is de eerste Vlaams-Brabantse carnavalgroep met deze titel.

Daarna begon de rondgang in de sponsorende herbergen: De Carina en Bij Boontje op de Kalkoven, De Bloeyende Wijngaerdt, Malpertuus en In Den Yzerwinkel op de Markt, ’t Fijn Moment in de De Vironstraat en De Kerkuil op het Kerkplein.

Programma zaterdag

Zaterdag bezoeken prinses Kathy en haar gevolg achtereenvolgens de woonzorgcentra Hingeheem, Klein Veldeken, Spanjeberg en Levensdroom. Nadien opent ze de kermis.

Bij gebrek aan zaal ’t Smis – en aangezien het nog enkele weken wachten is op de nieuwe fuifzaal – is er dit jaar geen ‘Bal van de Prinses’. Dat wordt opgevangen met een receptie in de Kapel van het Oud Gasthuis, aangeboden door prinses Kathy aan de Assese carnavalsgroepen en een verkleed bal in ’t Fijn Moment in de De Vironstraat.

Programma zondag

Om 14.30 uur trekt de carnavalsstoet voor de 36ste keer door de straten van Asse. Tijdens de stoet gelden in Asse omleidingen via Asbeek en Krokegem voor het doorgaande verkeer.

Het vaste parcours wordt gevolgd: Boekfos – Weverstraat – Gemeenteplein – Steenweg – Kalkoven – Godfried Kurthstraat – Koensborre – Nieuwstraat – Muurveld – Bloklaan – Kerkplein – Sint-Martinusstraat – Kerkstraat – Markt (apotheose, met optredens deelnemende groepen).

De Assese gezelschappen zijn: keizer Wutten I met zijn gevolg, reuzengilde ‘Heeren van Assche’, ‘Orde van Weg en Weer’, ‘De Plezanterikken’, ‘De Calikes’, ‘Alle Bettes Heûlpen’ en de prinses van Asse en haar gevolg.

Na de stoet volgt de Assekoekenworp op de Markt van Asse. Tijdens de stoet is er een praatcafé in de kapel van het Oud Gasthuis. In de loop van de avond wordt daar de uitslag van de deelnemende Assese groepen bekendgemaakt.

Programma maandag

Voor de ‘Dreüge Moindag’, met het feest voor de senioren, wordt uitgeweken naar de parochiezaal Ter Krokegem, dit jaar met optredens van Nicky Jones en Jacky Lafon. Gratis koffie. Kaarten: 7 euro in voorverkoop, 10 euro aan de kassa.

Op dinsdag brengen de Assese carnavalisten zoals ieder jaar nog een afsluitend bezoek aan de wekelijkse markt van Asse.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk