Kobbegem wordt kunstdorp voor Filipijnen

Het dorpshart van Kobbegem klopt op zaterdag 22 februari voor de Filipijnen. Een grote groep Assenaren schaarde zich achter een initiatief om in het idyllische Kobbegem een kunstenparcours aan te leggen om de slachtoffers van de tyfoon Haiyan te helpen.

Begin december 2013 kwam voor de eerste keer een klein groepje Assenaren samen die niet zomaar geld wilden storten voor de noodhulp in de Filipijnen, maar zich wilden verbinden met deze ramp en ook andere mensen wilden aanzetten om geld te storten.

Het verhaal kreeg al snel vorm. Er werd na wat navraag geopteerd voor de dorpskern van Kobbegem als locatie en het groepje werd al snel versterkt met enthousiaste zielen van de KVLV, JH ’t Ressorke, volkstuinen Zellik, Brouwerij Mort Subite, ’t Wit Paard, Kobbegem hof en de gemeente Asse.

Op zaterdag 22 februari wordt Kobbegem-dorp omgevormd tot een wintercarrousel waar mensen cultureel geprikkeld worden door straattheater, poëzie, folk en Balkanmuziek, film, opera en zelfs een zen-concert.

De zwierige molen wordt bemand door artiesten die gratis hun steentje bijdragen.

Als opwarmer werd afgelopen weekend aan de kerk al een nieuw tijdelijk plein ingehuldigd met als naam ‘Filikobbepijnegem’

Shuttledienst

Omdat in het centrum van Kobbegem niet kan worden geparkeerd, moeten bezoekers hun auto parkeren in de bedrijvenzone Broekooi (Bettegem en Breker).

Ze worden met een shuttledienst naar het centrum gebracht en kunnen in pastorij voor tien euro inschrijven voor het gevulde programma.

Sosjaal café

Vanaf 20 uur tot 22.30 uur kunnen de aanwezigen vrij kiezen uit het aangeboden programma. Alle locaties liggen op wandelafstand van elkaar en worden verbonden met ludieke straatanimaties.

Locaties zijn onder meer de interne keuken van de brouwerij Mort Subite, een seminarieruimte in Kobbegem Hof, het kerkplein, het verlaten oude gemeentehuis en zelfs een gezellige huiskamer.

Doorlopend is er vanaf 19 uur tot middernacht een ‘Sosjaal café’ in het voormalige dorpsschooltje, waar een ploeg vrijwilligers warme groentesoep (uit de Zellikse volkstuintjes), zelfgemaakte loempia’s, pens en pinten aanbiedt.

Vierhonderd petekinderen

De opbrengst wordt geschonken aan de vzw Cunina, een Vlaamse ontwikkelingsorganisatie die in 1990 werd opgericht door Sophie Vangeel.

Cunina zet in op basis- en secundair onderwijs in zes partnerlanden, waaronder de Filipijnen.

‘Cunina heeft meer dan vierhonderd petekinderen in de getroffen regio’, zegt Vangeel.

‘Gelukkig waren er geen dodelijke slachtoffers onder onze petekinderen, maar heel wat huizen zijn vernield. Alle giften komen rechtstreeks bij onze plaatselijke Cunina-medewerkers terecht.’

filikobbepijnegem 2

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk