Variabel led-bord sluit sluiproute via Prieelstraat

De Kelestraat wordt vanaf maandag 2 december iedere werkdag tussen 7 en 9 uur ‘s morgens eenrichting. De aloude sluiproute via de Prieelstraat gaat daarmee dicht.

De signalisatie gebeurt, in primeur voor Vlaanderen, met variabele led-borden op zonne-energie.

De digitale borden en de maatregelen tegen het gebruik van de sluiproute waren eerder al aangekondigd tegen 1 september, maar het is dus drie maand later geworden omdat de technologie nog nieuw is en bijkomend moest worden getest.

Concreet besliste het gemeentebestuur in de Kelestraat éénrichtingsverkeer in te voeren op weekdagen tussen 7 en 9 uur. Zo wordt in de ochtendspits de gekende sluiproute via de Prieelstraat-Mollestraat-Tuinwijk-Gasthuisstraat geknipt.

Om dezelfde sluiproute ook in de avondspits onmogelijk te maken werd beslist om éénrichtingsverkeer in te voeren in de Mollestraat tussen Marlier en Tuinwijk richting Tuinwijk.

Bereikbaarheid voor bewoners blijft

‘Deze twee maatregelen weren het doorgaande sluipverkeer zowel in de ochtend- als in de avondspits’, zegt Yoeri Vastersavendts (Open VLD), schepen van Mobiliteit.

‘Tegelijk blijft de bereikbaarheid voor de bewoners optimaal: inwoners van Krokegem kunnen altijd richting Asse rijden, inwoners van de wijk Marlier-Bremt kunnen altijd richting Krokegem rijden.’

Eerste variabele verkeersbord op zonne-energie

De twee borden, kostprijs samen een kleine 10.000 euro, zijn van Duitse makelij. Het Vlaamse bedrijf Krycer combineert de led-borden aan een sturing op zonne-energie.

‘Meteen het allereerste variabele verkeersbord op zonne-energie in Vlaanderen’, zegt zaakvoerder Kirstof Certyn.

‘Op het ene bord, kant Dendermondsesteenweg, wordt tussen 7 en 9 uur het bekende verbodsbord geprojecteerd. Aan de andere kant van de Kelestraat, kant Oude Dendermondsebaan, komt een projectie van het blauwe bord met de witte pijl (eenrichting). In de praktijk kun je met dit systeem eender welk verkeersbord tijdelijk projecteren.’

Het tweede digitale bord komt pas binnen twee weken, want de blauwe leds waren nog niet binnen. Voorlopig staat er dus een ‘ouderwets’ tijdelijk bord met een onderschrift aan het begin van de Kelestraat.

Politiecontroles

De lokale politie kondigt een doorgedreven controle aan op het naleven van de nieuwe maatregelen.

‘We gaan nu opvolgen of er in omliggende straten overlast ontstaat. Er komen evaluaties na drie en zes maanden. Pas na enkele weken zullen eventuele verschuivingen, negatieve en positieve evoluties, duidelijk worden. Alle opmerkingen, suggesties en waarnemingen, zowel positieve als negatieve, zijn na deze periode zeer welkom’, aldus Vastersavendts.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk
Activiteiten van uw vereniging gratis in onze agenda? Klik hier!