Vakbonden hekelen werking brandweerzone

De vakbonden bij de brandweer hekelen in een open brief aan de politiek nogmaals de werking van de brandweerzone Vlaams-Brabant West. Die is sinds 1 januari vorig jaar operationeel. Volgens de bonden draait een en ander echter nog steeds vierkant.

Onder meer het gebrek aan uniformiteit is een groot probleem. “Elke post blijft zijn eigen regels en wetten hanteren”, luidt het in de brief. “Dergelijke verschillen brengen spanning en cowboyverhalen met zich mee. We willen dan ook dat er zo snel mogelijk werk gemaakt wordt van een reglement met duidelijke niet voor interpretatie vatbare schriftelijke regels”, aldus de bonden.

Daarnaast willen de bonden dat er wat gedaan wordt aan de onderbemanning, zowel wat het administratief kader betreft als in het veld. Zo werd het aantal uren van de beroepskrachten ingeperkt en zijn veel vrijwilligers gestopt of hebben ze zich onbeschikbaar gezet. Dit ondanks het feit dat het aantal interventies blijft stijgen van ongeveer 24.000 in 2012 tot 30.500 in 2015. Daardoor zijn de wachttijden de voorbije jaren opgelopen.

“Als u op dit tempo en deze manier blijft aanmodderen, wordt u vroeg of laat geconfronteerd met een ernstig incident waarvoor u verantwoordelijk zal zijn”, waarschuwen de bonden.

Topartikels bij Goeiedag.be