Broer schepen slaat noodambtenaar gebroken neus

In Affligem krijgt de Sinksenkermis nog een vervelend politiek staartje.

Na de VWF-wielerwedstrijd zondag van het Affligems Wielerteam kwam het tot een dispuut tussen Stefaan Uyttersprot, mede-organisator van de wedstrijd en tevens secretaris van de N-VA Affligem, en Hedwig De Bisschop, die tijdens de kermis verantwoordelijk was als gemeentelijk noodplanambtenaar.

De Bisschop had rond 19.30 uur vanuit zijn functie een paar vragen gesteld aan de uitbater van een niet vergund hamburgerkraam.

Blijkbaar had de verkoper wel een akkoord met de wielerclub. Uyttersprot heeft daarop rond 20 uur De Bisschop zonder enige waarschuwing aangevallen aan de ingang van zaal de Patro. De ambtenaar liep daarbij een gebroken neus op.

Het slachtoffer werd overgebracht naar het ziekenhuis en er wacht hem wellicht nog een operatie om zijn neus recht te zetten. De politie stelde op vraag van burgemeester Walter De Donder een proces-verbaal op.

De kwestie kwam dinsdag ook op het schepencollege ter sprake. De zaak ligt politiek gevoelig, want de agressor is de broer van schepen Guy Uyttersprot en de partner van schepen Belinda Everaert. Ze doet dus geen goed aan de sfeer in de coalitie tussen de Lijst Burgemeester en N-VA.

Burgemeester De Donder reageerde na afloop van het college met een scherpe nota:

‘De burgemeester wenst krachtdadig te reageren op de fysieke aanval van een burger ten nadele van de noodplanambtenaar van de gemeente Affligem.

De noodplanambtenaar handelde in het kader van de noodplanning, meerbepaald de wijzigende regelgeving met betrekking tot kermisattracties. De opdracht was conform de afspraak van de vergadering van de veiligheidscel van 6 juni ll. en had als bedoeling het in kaart brengen van de kermisattracties en het verifiëren van verzekeringsbewijzen en keuringsattesten.

Het is onaanvaardbaar om een opdracht, die tot doel heeft de algemene veiligheid te verzekeren, te beantwoorden met geweld.

De gemeente Affligem zal de schade die zij zal ondervinden door de arbeidsongeschiktheid van haar noodplanambtenaar verhalen bij diegene die de schade veroorzaakte.’

Stefaan Uyttersprot heeft intussen ontslag genomen als secretaris en bestuurslid van N-VA Affligem.