Niet elke ‘anderstalige’ is een ‘vreemdeling’, en op het einde van een geslaagde asielprocedure verschuift een âasielzoekerâ in de statistieken naar het vakje âerkend vluchtelingâ of âsubsidiair beschermd persoonâ.
Dat is de uitleg die schepen Karim Van Overmeire (N-VA) geeft bij de zoektocht naar cijfers over vluchtelingen.
Makkelijke materie is het niet maar voor de volledigheid publiceren wij alle cijfers over Groot-Aalst. Momenteel wonen er in de stad nog 100 asielzoekers die uitgeprocedeerd zijn. Afhankelijk van de categorie waar ze inzitten zijn er momenteel 556 mensen die te maken met ĂŠĂŠn of andere asielprocedure (afgerond, lopende of afgewezen).
Op zowat 84.000 Aalstenaars zijn er 5.519 personen die niet de Belgische nationaliteit hebben, met name 885 Nederlanders (dikwijls met nog een tweede, vaak Afrikaanse nationaliteit), 493 Congolezen, 427 Roemenen, 405 Polen, 253 Marokkanen, 238 Turken⌠Wie meerdere nationaliteiten heeft waaronder de Belgische, geldt in deze statistieken als âBelgâ.
Inbegrepen in de groep van 5.519 zijn de 383 mensen die ten gevolge van een geslaagde asielprocedure het statuut hebben gekregen van âerkend vluchtelingâ (257) of âsubsidiair beschermd persoonâ (een tijdelijke erkenning voor 2 jaar als vluchteling) (126). De belangrijkste nationaliteiten zijn hier SyriĂŤrs (124), Afghanen (69), Irakezen (23), Russen, Congolezen, Albanezen,âŚ
Het bezit van een Belgisch paspoort zegt steeds minder over taal en culturele achtergrond. Dat blijkt uit de gegevens over de thuistaal van de schoolgaande jeugd.
Men kan deze vanzelfsprekend niet zomaar doortrekken naar de volledige bevolking, maar de cijfers geven toch een indicatie. Naar schatting 22 procent van de schoolgaande jeugd in Aalst (alle deelgemeenten inbegrepen) spreekt thuis een andere taal dan het Nederlands.
Niet inbegrepen in de groep van 5.519 personen in het zgn. vreemdelingenregister zijn o.m. de 173 personen in het âwachtregister asielâ. Dit zijn personen die een asielprocedure (30) of een andere procedure (43) hebben lopen, of uitgeprocedeerd zijn maar toch nog in Aalst verblijven (100).
Een eenvoudige rekensom leert ons dus dat er in totaal 556 mensen ten gevolge van een afgeronde, lopende of afgewezen asielprocedure in Aalst verblijven.