Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) maakte vanmiddag bekend wat al maanden in de lucht hing: de kazerne van de Civiele Bescherming in Liedekerke moet samen met nog drie andere kazernes de deuren sluiten.
In Vlaanderen blijft enkel de post in Brasschaat bestaan, in Wallonië blijft Crisnée (Luik) over, ten nadele van Ghlin en Libramont. Ook voor Liedekerke en Jabbeke valt dus definitief het doek.
Jambon hervormt de civiele bescherming naar een zuivere tweedelijnsdienst, maar niemand wordt ontslagen.
Tegen de sluiting van voornamelijk Liedekerke wordt al een hele tijd actie gevoerd, ook bij het personeel en de vakbonden. Er was een petitie met 9.000 handtekeningen en heel wat gemeentebesturen waarschuwen dat kostbare tijd verloren zou gaan bij rampen als de civiele bescherming nog slechts van op één plek kan uitrukken.
Volgens Jambon moet bij brand of verkeersongevallen uitsluitend nog worden uitgerukt door de brandweer en zal de civiele bescherming nog slechts tussenkomen bij hooggespecialiseerd werk zoals chemische rampen, dijkbreuken of nucleaire problemen. Precies de aanwezigheid van heel wat chemische bedrijven in de haven van Antwerpen is de reden waarom uiteindelijk voor Brasschaat is gekozen om open te blijven, aldus de minister.
Onder meer in Liedekerke was het al enkele decennia een vast gebruik dat de civiele bescherming in de omgeving ook brandweertaken uitvoerde of ziekenwagens uitstuurde.
De reorganisatie wordt gespreid over een periode van twee jaar.
Nog volgens Jambon gaat het niet om een besparingsoefening. Het statuut van de personeelsleden van de civiele bescherming wordt gelijk geschaald met dat van de brandweer. Sommigen zouden zelfs tot twintig procent opslag krijgen.